Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W rondlu podgrzewamy piwo, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy czarnuszkę, drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnie piwo i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 12 części, z każdej z nich tworzymy wałeczek, który zawijamy w taki sposób, aby jeden koniec wychodził przez środek przyszłej bułeczki. Tak uformowane zawijasy zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
20 min
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół, aż się zarumienią.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej