Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. W rondlu podgrzewamy piwo, aby było letnie. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy czarnuszkę, drożdże, sól, oliwę. Wlewamy stopniowo letnie piwo i wyrabiamy ciasto aż będzie elastyczne (ok. 5 minut).
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Ciasto dzielimy na 12 części, z każdej z nich tworzymy wałeczek, który zawijamy w taki sposób, aby jeden koniec wychodził przez środek przyszłej bułeczki. Tak uformowane zawijasy zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
pieczenie
4. Bułeczki pieczemy w 200 stopniach metodą góra-dół, aż się zarumienią.
Smakowita
Upieczone bułeczki podajemy ze Smakowitą ze swojskim masełkiem.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min