Tych chlebków stałym czytelnikom przedstawiać za bardzo chyba nie muszę. Popularne w krajach Bliskiego Wschodu chlebki są uwielbiane w Polsce. Dlatego na blogu udało nam się uzbierać już kilka wariacji na domowe chlebki pita, w wersji: na słodko, czosnkowo-ziołowej, z kminkiem i z oliwkami.
Dzisiaj chciałam pokazać, że piekarnik nie jest niezbędnym narzędziem do przygotowania samodzielnie pieczywa. Chlebki pita można również grillować, zarówno w ogrodzie na grillu węglowym jak i w domu na grillu elektrycznym.
Co ciekawe, grillowane chlebki smakują inaczej niż te z piekarnika, mimo tego, że proporcje składników w cieście są dosyć podobne. Chlebki pita z grilla wyszły niezwykle delikatne i chrupiące. Można je wypełnić ulubioną sałatką, czy grillowanym mięsem, tworząc w ten sposób danie inspirowane kebabem.
Czy można zarobić ciasto dzień wcześniej żeby było na śniadanie
Można zmniejszyć ilość drożdży o połowę i na ostatnie wyrastanie szczelnie przykryte schować do lodówki.
Dzień dobry, w przepisie jest „…które może się kleić do rąk” Co zrobić by się nie kleiło i można było formować placki?
Najlepszym sposobem jest wydłużenie zagniatania. Ciasto im lepiej wyrobione, tym bardziej elastyczne i łatwiej je formować.
Pyszne!!! Z kiełbaskami i sosami-bajka. Tylko kształt mi nie wyszedł…
Na grillu gazowym udały sie pięknie
Czy takie chlebki można wykonać z maki żytniej na grillu ?
Z mąki żytniej nie uformują się tak ładnie i będzie trzeba dać więcej wody. Wymieszałabym z mąką pszenną, pół na pół 🙂
Na grillu żeliwnym wyszły idealnie 😀
Super
czy można dodać proszek do pieczenia zamiast drożdży??
Oj takie modyfikacje są trudne, bo zmieni się absolutnie wszystko, od konsystencji ciasta, po jego przygotowanie, czas wyrastania (nie musi rosnąć jak drożdżowe) i smak. Można spróbować z podobnych proporcji i nie zostawiać do wyrastania, ale to będzie coś zupełnie innego. Chyba już bym bardziej proponowała zgrillować te podpłomyki: https://smakowitychleb.pl/chlebki-lawasz-z-patelni/
Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję 😀
Cieszę się, że się podobają. Pozdrawiam 🙂
Wyszły wyborne, idealne w smaku, choć nieidealne w kształcie 🙂 Na moim grillu zdecydowanie dłużej niż w przepisie. Nie przyrumieniły też się tak ładnie jak na zdjęciu, bo już nie mogliśmy wytrzymać żeby je zjeść :] Świetny i szybki przepis, gratuluję!
Może dlatego, że korzystałam z grilla elektrycznego, który bardzo szybko się nagrzewa. Zarumienienie powstało dzięki posmarowaniu chlebków oliwą.
Pozdrawiam i cieszę się, że smakowały 🙂
Z grilla klasycznego odpada a z patelni grillowej jest ok:)
Wszystko pewnie zależy od mocy rozpalenia grilla, ale rzeczywiście na grillu elektrycznym, czy patelni łatwiej kontrolować pity 🙂
Pięknie wyglądają ,w najbliższym czasie spróbuję jak smakują.
Czekam na wiadomość, czy się udały 🙂
Wyglądają ślicznie!