Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę przesiewamy do misy i mieszamy z drożdżami, solą i wybraną przyprawą. Powoli wlewamy letnią wodę, na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem. Po kilku minutach wyrabiania osiągniemy elastyczne ciasto, które może się kleić do rąk.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Miseczkę smarujemy oliwą i przekładamy do niej wyrobione ciasto. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w cieple na godzinę.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat. Dzielimy na 4 części. Każdą z nich wałkujemy na okrągły placek o grubości ok. 1 centymetra. Przyszłe chlebki kładziemy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut.

grillowanie
16 min
grillowanie

4. Grilla rozpalamy. Wyrośnięte pity smarujemy odrobiną oliwy z dwóch stron i kładziemy na rozgrzany ruszt. Chlebki grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Ocena czytelników: 5 z 3 ocen

Wasze komentarze

  • Paweł 18 listopada 2024 o 16:56
    Ocena:

    Czy można zarobić ciasto dzień wcześniej żeby było na śniadanie

    • Małgosia 18 listopada 2024 o 22:50

      Można zmniejszyć ilość drożdży o połowę i na ostatnie wyrastanie szczelnie przykryte schować do lodówki.

  • Krzysiek 3 lipca 2023 o 10:31

    Dzień dobry, w przepisie jest „…które może się kleić do rąk” Co zrobić by się nie kleiło i można było formować placki?

    • Małgosia 3 lipca 2023 o 10:44

      Najlepszym sposobem jest wydłużenie zagniatania. Ciasto im lepiej wyrobione, tym bardziej elastyczne i łatwiej je formować.

  • Paulina 3 maja 2020 o 21:30

    Pyszne!!! Z kiełbaskami i sosami-bajka. Tylko kształt mi nie wyszedł…

  • Beata 2 maja 2020 o 08:55
    Ocena:

    Na grillu gazowym udały sie pięknie

  • Dariusz 9 czerwca 2019 o 17:14

    Czy takie chlebki można wykonać z maki żytniej na grillu ?

    • Tosia 11 czerwca 2019 o 10:35

      Z mąki żytniej nie uformują się tak ładnie i będzie trzeba dać więcej wody. Wymieszałabym z mąką pszenną, pół na pół 🙂

  • Rita 25 kwietnia 2019 o 22:36
    Ocena:

    Na grillu żeliwnym wyszły idealnie 😀

  • Asia 7 lipca 2015 o 21:12

    czy można dodać proszek do pieczenia zamiast drożdży??

    • Tosia 8 lipca 2015 o 09:10

      Oj takie modyfikacje są trudne, bo zmieni się absolutnie wszystko, od konsystencji ciasta, po jego przygotowanie, czas wyrastania (nie musi rosnąć jak drożdżowe) i smak. Można spróbować z podobnych proporcji i nie zostawiać do wyrastania, ale to będzie coś zupełnie innego. Chyba już bym bardziej proponowała zgrillować te podpłomyki: https://smakowitychleb.pl/chlebki-lawasz-z-patelni/

  • Apetycik 26 kwietnia 2014 o 21:29

    Wyglądają bardzo apetycznie, na pewno wypróbuję 😀

  • Makrela 4 marca 2014 o 22:07

    Wyszły wyborne, idealne w smaku, choć nieidealne w kształcie 🙂 Na moim grillu zdecydowanie dłużej niż w przepisie. Nie przyrumieniły też się tak ładnie jak na zdjęciu, bo już nie mogliśmy wytrzymać żeby je zjeść :] Świetny i szybki przepis, gratuluję!

    • Tosia 5 marca 2014 o 09:04

      Może dlatego, że korzystałam z grilla elektrycznego, który bardzo szybko się nagrzewa. Zarumienienie powstało dzięki posmarowaniu chlebków oliwą.
      Pozdrawiam i cieszę się, że smakowały 🙂

  • Kuba 31 sierpnia 2013 o 17:39

    Z grilla klasycznego odpada a z patelni grillowej jest ok:)

    • Tosia 2 września 2013 o 08:13

      Wszystko pewnie zależy od mocy rozpalenia grilla, ale rzeczywiście na grillu elektrycznym, czy patelni łatwiej kontrolować pity 🙂

  • lucyna 4 czerwca 2013 o 00:43

    Pięknie wyglądają ,w najbliższym czasie spróbuję jak smakują.

  • agus 27 maja 2013 o 16:53

    Wyglądają ślicznie!

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pasta z ziaren fasoli z jalapenõ
Lubisz wyraziste, lekko pikantne smaki? SmakoWita pasta z ziaren fasoli jalapenõ to świetny wybór!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej