Tych chlebków stałym czytelnikom przedstawiać za bardzo chyba nie muszę. Popularne w krajach Bliskiego Wschodu chlebki są uwielbiane w Polsce. Dlatego na blogu udało nam się uzbierać już kilka wariacji na domowe chlebki pita, w wersji: na słodko, czosnkowo-ziołowej, z kminkiem i z oliwkami.
Dzisiaj chciałam pokazać, że piekarnik nie jest niezbędnym narzędziem do przygotowania samodzielnie pieczywa. Chlebki pita można również grillować, zarówno w ogrodzie na grillu węglowym jak i w domu na grillu elektrycznym.
Co ciekawe, grillowane chlebki smakują inaczej niż te z piekarnika, mimo tego, że proporcje składników w cieście są dosyć podobne. Chlebki pita z grilla wyszły niezwykle delikatne i chrupiące. Można je wypełnić ulubioną sałatką, czy grillowanym mięsem, tworząc w ten sposób danie inspirowane kebabem.