Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy drożdże i sól. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez kilka minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką, stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto przekładamy na blat, podsypujemy je mąką, aby było gładkie i elastyczne. Dzielimy na 4 części, z każdej z nich formujemy kulę, którą spłaszczamy. Przekładamy je na blachę wyłożoną pergaminem/matą silikonową. Przykrywamy i zostawiamy na 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Wyrośnięte pity smarujemy z wierzchu oliwą i posypujemy zaatarem lub inną ulubioną przyprawą. Pity pieczemy przez 15 minut, następnie studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Iwona 25 lipca 2015 o 15:40

    dzień dobry 🙂
    dziękuję za odpowiedź, pity nie wyrosły przed upieczeniem i wyszły z lekka twardawe, ale o dziwo – jadalne 🙂
    będę próbowała kolejne przepisy – z uwagą je wcześniej czytając 🙂
    Pozdrawiam

  • Iwona 24 lipca 2015 o 19:29

    dobry wieczór
    właśnie dotarło do mnie że zamiast mąki pszennej razowej dałam mąkę razową żytnią, ciasto odstawiłam do wyrośnięcia, czy da się to jeszcze uratować? wykorzystać w inny sposób 😕

    • Tosia 25 lipca 2015 o 09:13

      Dzień dobry,
      Odpisuję z opóźnieniem, więc pewnie już jakoś sobie Pani poradziła. Z mąki żytniej razowej ciężko coś uformować, ale może się udało?
      A pewnie jakbym odpisywała na czas to bym poradziła przenieść ciasto do formy 🙂
      Pozdrawiam!

  • Mirek 20 marca 2015 o 03:09

    Czy mozna drozdze zamienic zakwasem zytnim, jesli tak to w jakiej ilosci.

    Z gory dziekuje.

    Mirek

  • Marek 18 marca 2015 o 15:19

    Chyba za mało wody w przepisie. Wyrabiam ciasto a te nie jest wcale lepiace. Rozlatuje sie.

    • Tosia 18 marca 2015 o 17:43

      Ciasto nie powinno być jakoś bardzo lepiące, ale zbite zdecydowanie też nie, można podlać jeszcze odrobiną wody – dodatkowe 50 ml wystarczy? Czasem to różnica miarek, kolejności mieszania składników (woda lepiej się rozprowadza po mące, gdy jest dodawana powoli, a ciasto zagniata) i zdecydowanie zamiast trzymać się proporcji co do grama lepiej posłuchać swojej intuicji i ocenić konsystencję ciasta. Mam nadzieję, że ostatecznie pity wyjdą jak należy.
      Pozdrawiam serdecznie.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej