Kalendarzową wiosnę powitaliśmy już jakiś czas temu, ale pierwsze prawdziwe oznaki nowej pory roku odczuć można dopiero teraz. Mam na myśli nie tylko budzącą się do życia przyrodę, ale także pierwsze słonecznie dni, wyciągnięcie zakurzonych okularów przeciwsłonecznych i schowanie kozaków do szafy.
Piękne słoneczne dni zachęcają do urządzania pikników, ale w jeszcze nie do końca ciepły dzień można zacząć bezpieczniej np. od grilla na tarasie. Postanowiłam otworzyć sezon na jedzenie na świeżym powietrzu i zgrillowałam do obiadu chlebki pita. Użyłam grilla elektrycznego, ale śmiało można wybrać klasyczny ruszt. A jeśli brakuje Wam sprzętu – nic straconego, chlebki można także upiec w piekarniku.
Do chlebków pita dodałam przyprawę curry, która nadała im orientalnego posmaku i słonecznego koloru. Ciasto na zakwasie sprawia, że pity są zdrowsze i pożywniejsze, a po przygotowaniu można je przekroić i wypełnić ulubionymi składnikami tak jak w przypadku klasycznych drożdżowych chlebków.
Czy ciasto po pierwszym wyrobieniu może być bardzo luźne?
Wyszły super. Polecam