Znacie chleb marchewkowy? Mąka pełnoziarnista, tarta marchewka i orzechy to pyszne połączenie. Chleb jest lekki i uniwersalny, bo można go jeść na słodko lub na słono. Smacznego!
Znacie chleb marchewkowy? Mąka pełnoziarnista, tarta marchewka i orzechy to pyszne połączenie. Chleb jest lekki i uniwersalny, bo można go jeść na słodko lub na słono. Smacznego!
sól 1,5 łyżeczki
mąka orkiszowa pełnoziarnista 400 g
drożdże suszone instant 4 g
letnia woda 320 ml
mąka pszenna typ 650 100 g
marchewka tarta 200 g
orzechy (ziemne i nerkowce) 50 g
2 godz. 40 min.
Czas całkowity
2 godz.
Czas wyrastania
40 min.
Czas wypieku
1. Mąki łączymy z drożdżami, orzechami, solą i świeżo startą marchewką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty.
2. Formę keksówkę 11x24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
3. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Wasze komentarze