Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie

1. Mąki łączymy z drożdżami, orzechami, solą i świeżo startą marchewką na tarce o grubych oczkach. Dodajemy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 3 minuty.

wyrastanie
120 min
wyrastanie

2. Formę keksówkę 11x24 cm smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do formy, wyrównując wierzch. Przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni, przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej