Przepis

przygotowywanie składników
60 min
przygotowywanie składników
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minim godzinę (ja zostawiłam na noc). Następnie miksujemy je z wodą, (w której się moczyły) na gładką pastę.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Mąkę łączymy z zakwasem, solą, pastą daktylową. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miskerem przez 3 minuty.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą lub płatkami. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami/ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 20 minut, następni w 190 stopniach przez kolejnych 20 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej