Bardzo lubię pełnoziarniste wypieki, ale są one dosyć kłopotliwe w przygotowaniu. Chleby pełnoziarniste nie wychodzą tak lekkie i elastyczne jak wypieki typowo pszenne. Czasem wychodzą zbite, ciężkie, a do tego suche, ale są na to sposoby.
Wystarczy dodać mus, który nada chlebowi wilgotności i sprężystości. To może być puree ziemniaczane, mus z przetartych jabłek, albo zmiksowane daktyle. Wcześniej trzeba je wymoczyć w ciepłej wodzie, następnie zmiksować. Posmak daktylowy wspaniale komponuje się z lekko orzechową mąką pełnoziarnistą, a przy tym chleb wcale nie jest specjalnie słodki.
Bardzo,bardzo smaczny!, A wiem co piszę, bo chleb razowy, żytni na zakwasie piekę od lat! Polecam !
Mniam
Pani Tosiu, jeśli chcę w tym przepisie pominąć daktyle, czyli zrobić po prostu chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie żytnim, to czy muszę zmienić ilość pozostałych składników?
Z proporcji wynika, że chleb się uda bez większego problemu, jednak jest to przepis na chleb daktylowy, więc może warto zerknąć na inne receptury na naszej stronie 🙂
Czy można z niego robić nocny chlebek i wstawić na noc do lodówki, lub pozostawic w cieplym miejscu na dlużej niż 5h , powiedzmy na 7h
Na dłużej niż 6 godzin nie, chyba że jak się zmniejszy ilość zakwasu. Wersja nocna lodówkowa dozwolona 🙂
Witam,po uformowaniu ciasta,chleb się rozwarstwia przy wyrastaniu,daktyle pokroiłem w kosteczkę.O co chodzi?Proszę o pomoc.
Witam serdecznie.
Musiałabym wiedzieć dokładnie co było robione i w jaki sposób się rozwarstwia, ale coś musiała źle pójść, bo to dziwne. Jak się rozwarstwia to może oznaczać, że jest za dużo płynu lub źle wyrobione ciasto, niepołączone składniki.
Nie rozumiem jednak czemu daktyle są pokrojone w kosteczkę, miały być zalane wrzątkiem, a potem zmiksowane na gładką pastę. Jeśli dodał Pan jak w przepisie do ciasta 150 g zakwasu, 400 ml wody i pokrojone daktyle z wodą w której się moczyły, a z którą miały być miksowane to faktycznie będzie za dużo płynu i wtedy sprawa jest jasna.