Przepis

przygotowywanie składników
60 min
przygotowywanie składników
1. Daktyle zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na minim godzinę (ja zostawiłam na noc). Następnie miksujemy je z wodą, (w której się moczyły) na gładką pastę.
wyrabianie
3 min
wyrabianie
2. Mąkę łączymy z zakwasem, solą, pastą daktylową. Wlewamy powoli wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub miskerem przez 3 minuty.
wyrastanie
300 min
wyrastanie
3. Formę keksówkę smarujemy oliwą, obsypujemy bułką tartą lub płatkami. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy i posypujemy płatkami/ziarnami. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 5 godzin w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Chleb pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 220 stopniach przez 20 minut, następni w 190 stopniach przez kolejnych 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 26 września 2020 o 10:30

    Bardzo,bardzo smaczny!, A wiem co piszę, bo chleb razowy, żytni na zakwasie piekę od lat! Polecam !

  • Brydzia 27 kwietnia 2020 o 16:00
    Ocena:

    Mniam

  • Magdalena 31 marca 2020 o 21:35

    Pani Tosiu, jeśli chcę w tym przepisie pominąć daktyle, czyli zrobić po prostu chleb pszenny pełnoziarnisty na zakwasie żytnim, to czy muszę zmienić ilość pozostałych składników?

    • Małgosia 26 kwietnia 2021 o 08:51

      Z proporcji wynika, że chleb się uda bez większego problemu, jednak jest to przepis na chleb daktylowy, więc może warto zerknąć na inne receptury na naszej stronie 🙂

  • Gosia 2 marca 2016 o 21:15

    Czy można z niego robić nocny chlebek i wstawić na noc do lodówki, lub pozostawic w cieplym miejscu na dlużej niż 5h , powiedzmy na 7h

    • Tosia 3 marca 2016 o 15:16

      Na dłużej niż 6 godzin nie, chyba że jak się zmniejszy ilość zakwasu. Wersja nocna lodówkowa dozwolona 🙂

  • Bartek 23 lutego 2015 o 12:42

    Witam,po uformowaniu ciasta,chleb się rozwarstwia przy wyrastaniu,daktyle pokroiłem w kosteczkę.O co chodzi?Proszę o pomoc.

    • Tosia 23 lutego 2015 o 14:15

      Witam serdecznie.
      Musiałabym wiedzieć dokładnie co było robione i w jaki sposób się rozwarstwia, ale coś musiała źle pójść, bo to dziwne. Jak się rozwarstwia to może oznaczać, że jest za dużo płynu lub źle wyrobione ciasto, niepołączone składniki.
      Nie rozumiem jednak czemu daktyle są pokrojone w kosteczkę, miały być zalane wrzątkiem, a potem zmiksowane na gładką pastę. Jeśli dodał Pan jak w przepisie do ciasta 150 g zakwasu, 400 ml wody i pokrojone daktyle z wodą w której się moczyły, a z którą miały być miksowane to faktycznie będzie za dużo płynu i wtedy sprawa jest jasna.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej