Przepis

przygotowywanie składników
5 min
przygotowywanie składników
1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy rozgniecione ziemniaki. Wsypujemy drożdże i sól.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
2. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut (ręcznie lub mikserem).
wyrastanie
60 min
wyrastanie
3. Następnie przekładamy do misy i zostawiamy na godzinę w ciepłym miejscu.
formowanie
40 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 części. Skrapiamy dłonie oliwą (aby ciasto się nie kleiło) i formujemy 8 bułeczek. Kładziemy je na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
18 min
pieczenie
5. Po tym czasie skrapiamy bułeczki oliwą i wkładamy do rozgrzanego pieca. Pieczemy przez ok. 15-18 minut w 190 stopniach. Upieczony bułki studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej