Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i szczypiorek. Powoli dolewaj wodę. Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż osiągnie jednolitą konsystencję. Może być nieco lepkie.
wyrastanie
wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i podziel go na 10 części. Z każdej części uformuj rulon. Ułóż rulony na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 15 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 15 min