Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i szczypiorek. Powoli dolewaj wodę. Zagniataj ciasto i dolewaj wodę aż osiągnie jednolitą konsystencję. Może być nieco lepkie.
wyrastanie
120 min
wyrastanie
2. Umieść ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z niego rulon i podziel go na 10 części. Z każdej części uformuj rulon. Ułóż rulony na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piecz ok. 15 minut aż lekko zbrązowieją.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej