Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy aktywny zakwas żytni. Podgrzewamy wodę, aby była letnia. Powoli ją wlewając wyrabiamy chwilę ciasto. Po 4 minutach dosypujemy ziarna słonecznika i wyrabiamy jeszcze minutę. Ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
2. Zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu. Zostawiamy je w cieple aż na 3 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką na pół godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Paluchy pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej