Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy aktywny zakwas żytni. Podgrzewamy wodę, aby była letnia. Powoli ją wlewając wyrabiamy chwilę ciasto. Po 4 minutach dosypujemy ziarna słonecznika i wyrabiamy jeszcze minutę. Ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
wyrastanie
2. Zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu. Zostawiamy je w cieple aż na 3 godziny.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką na pół godziny.
pieczenie
pieczenie
4. Paluchy pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Czas całkowity: 3 godz 15 min
Czas wyrastania: 3 godz
Czas wypieku: 15 min