Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąki mieszamy ze sobą w dużej misce. Dodajemy sól. Na środku robimy wgłębienie i wlewamy aktywny zakwas żytni. Podgrzewamy wodę, aby była letnia. Powoli ją wlewając wyrabiamy chwilę ciasto. Po 4 minutach dosypujemy ziarna słonecznika i wyrabiamy jeszcze minutę. Ciasto osiągnie formę elastycznej kuli.
wyrastanie
180 min
wyrastanie
2. Zostawiamy ją w misce i przykrywamy czystą ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu. Zostawiamy je w cieple aż na 3 godziny.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 porcji. Z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę. Kładziemy na papierze do pieczenia i przykrywamy ściereczką na pół godziny.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Paluchy pieczemy w 220 stopniach przez 15 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Ola 8 października 2019 o 13:06

    Czy można zrobić wersję „nocną” tych bułeczek, tzn. wstawić ciasto na noc do lodówki, żeby upiec rano? W którym momencie należałoby to zrobić?

    • Tosia 10 października 2019 o 15:09

      Tak, ale zrobiłabym to po wyrobieniu ciasta i zostawiła ciasto w misie, rano formowała i zostawiła do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej lub po uformowaniu jak w przepisie hop do lodówki, a rano jeszcze doprowadzenie do temperatury pokojowej.

  • Ewa 27 stycznia 2019 o 09:46

    Dzień dobry. Czytam przepis na paluchy na zakwasie i w składnikach nie podała Pani ile cukru a w opisie czynności jest aby dodać cukier. Podobna sytuacja jest jeszcze przy innym przepisie na bułki na zakwasie. Proszę o podanie ile tego cukru mam wsypać. Pozdrawiam serdecznie, Ewa

    • Tosia 28 stycznia 2019 o 09:25

      To dlatego, że stare przepisy przenosiłam na nowy blog, widocznie nie dopatrzyłam by usunąć cukier w przepisie. Pierwotnie do ciasta dodawałam łyżeczkę, z perspektywy czasu jest to absolutnie zbędne.

  • Anna S 23 stycznia 2019 o 17:58

    Piekę bułeczki któryś raz i zawsze pękają mi na dole dookoła. Co robię nie tak?

    • Tosia 25 stycznia 2019 o 13:38

      To kwestia uformowania, kształtując bułki warto ciasto zawinąć pod siebie. Czasem też pękają jak za długo rosną.

  • kasia 19 kwietnia 2017 o 14:29
    Ocena:

    Wypiek bardzo udany. Proporcje w przepisie są ok. Dodałam mąkę razową żytnią i sam zakwas (bez drożdży). Bułeczki są ciemniejsze niż u Pani, nie aż tak puchate ale ładnie rosną i są przepyszne!
    Dziękuję za super blog i inspiracje!

  • Teresa 15 marca 2014 o 13:56

    Witam!
    Upiekłam paluch ale nie do końca wyszły. Już teraz po przeczytaniu wszystkich komentarzy wiem dlaczego.
    Otóż nie znam się na typach mąki bo sama mielę zboże w thermomiksie a moja przygoda z zakwasami dopiero zaczyna się. wg przepisu użyłam mąki żytnie razowej zamiast żytniej białej. Ciasto wyszło ciężkie ale ładnie rosło. Mniej chętne do rośnięcia były paluchy po uformowaniu ale drgnęły. W piekarniku już nic nie podrosły. Są trochę ciężkie ale dadzą się zjeść.
    Mam prośbę:
    Proszę napisać mi informację- jeśli to nie będzie kłopot- o typach mąki. np. tak: mąka pszenna biała chlebowa: typ550 itp.
    Następnym razem upiekę z mąką żytnią biała i odezwę się odnośnie rezultatu:)
    Pozdrawiam
    Teresa

    • Tosia 17 marca 2014 o 09:43

      Witam serdecznie.
      To jeden z pierwszych przepisów na wypiek na zakwasie na blogu.
      We wszystkich nowszych wpisach dokładnie zaznaczamy już typy mąki.
      Pozdrawiam 🙂

  • Meg B 21 grudnia 2013 o 08:59

    Wyszły bardzo smaczne i ładnie wyrosły. Są trochę mniejsze niż na zdjęciu, więc wyszły raczej takie małe podłużne bułeczki, ale nic to 🙂

  • Marta 23 maja 2013 o 10:07

    Dzień dobry,
    chciałam donieść, że paluchy sie udały. Wczoraj wieczorem pożarliśmy połowę, a dziś na śniadanie resztę. Świeże były fantastyczne i biją na głowę pieczywo drożdżowe, a dziś też nienajgorsze.
    Pozdrawiam i zapewniam, że zrobię je jeszcze nie raz.

    • Tosia 23 maja 2013 o 18:55

      Dzień dobry.
      Bardzo mnie to cieszy, że paluchy się udały i smakowały. Przy okazji polecam też wypróbowanie innych naszych przepisów.
      Pozdrawiam!

  • Marta 20 maja 2013 o 16:34

    Dzień dobry,
    proszę o wyaśnienie: mąka razowa typ 720 ma być żytnia czy pszenna?
    Dziękuję.

    • Tosia 21 maja 2013 o 08:59

      Dzień dobry.
      W przepisie chodziło o mąkę żytnią o typie 720.
      Pisząc przepis musiałam się pomylić, bo żytnia razowa ma typ 2000, ale chodzi o mąkę żytnią.
      Pozdrawiam.

  • Agnieszka 15 lutego 2013 o 12:09

    Witam! Mam takie pytanie – czy zamiast maki razowej moge uzyc wylacznie maki pszennej chlebowej?

    • Tosia 15 lutego 2013 o 13:36

      Witam.
      Tak może Pani użyć tylko mąki chlebowej. Paluchy będą dzięki temu jeszcze bardziej puszyste.
      Pozdrawiam.

  • ewa 8 grudnia 2012 o 22:23

    witam, chciałam się spytać ile drożdzy w kostce odpowiada łyżeczce drożdzy w proszku?

    • Tosia 9 grudnia 2012 o 09:13

      Witam.
      1 łyżeczka suszonych drożdży to mniej więcej 2,5-3 g. Zasada obliczania suszonych drożdży na świeże przedstawia się w następujący sposób:
      Ilość w gramach suszonych drożdży x 2 = świeże drożdże
      Czyli w tym wypadku łyżeczka suszonych drożdży to ok. 5-6 g świeżych.
      Więcej o drożdżach może Pani przeczytać tu:
      https://smakowitychleb.pl/drozdze-swieze-czy-suszone-2/
      Pozdrawiam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej