Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Wszystkie składniki ciasta na paluchy chlebowe, czyli mąkę pszenną, letnią wodę, aktywny zakwas żytni i sól umieszczamy w dużej misie. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i bardzo elastyczne. Można zrobić to ręcznie albo za pomocą robota kuchennego.
pierwsze wyrastanie
180 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na paluchy chlebowe odstawiamy do wyrośnięcia na około 3 godziny w temperaturze pokojowej. Miskę przykrywamy. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części. Każdą z nich rolujemy, a następnie rozciągamy formując długie i cienkie paluchy. Paluchy skrapiamy wodą i obtaczamy w wybranych dodatkach. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Pod koniec wyrastania rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C. Wyrośnięte paluchy chlebowe pieczemy przez około 15 minut lub do zarumienienia. Studzimy na kuchennej kratce.
Pasta z fasoli z papryką
Chcesz dodać swoim ulubionym kanapkom wyjątkowego smaku? SmakoWita pasta z ziaren fasoli z czerwoną papryką stanie na wysokości zadania!
Więcej o tym wariancie
Ziarna fasoli
Fasola to jedna z najpopularniejszych roślin wśród strączków. Ze względu na różnorodność odmian i właściwości odżywcze, fasola znajduje zastosowanie w tradycyjnej, ale i w nowoczesnej kuchni.
Dowiedz się więcej