Lubię gdy mój chlebak jest wypełniony domowym pieczywem, ale niekoniecznie zawsze musi to być chleb. Tym razem upiekłam paluchy chlebowe, które można owijać w w różne składniki np. szynkę dojrzewającą, sery lub maczać w oliwie jak Włosi ich ulubione klasyczne Grissini.
W słonecznej Italii podaje się je jako przekąskę przed posiłkiem, ale gwarantuję, że na polskiej imprezie również znikną z prędkością światła. Świetnie się sprawdzą także jako przekąska do kremowej zupy, a do tego wszystkiego są jeszcze całkiem zdrowe . Co prawda upiekłam je z mąki pszennej, z której najlepiej się formuje paluszki, ale ich bazą jest zakwas żytni. Na pewno mają lepszy skład niż wszystkie paluszki sklepowe 🙂
Ich wierzch można dodatkowo posypać ulubionymi dodatkami np. makiem, słonecznikiem, sezamem czy suszonym majerankiem. Dzięki temu, że paluchy chlebowe są na zakwasie, można je śmiało przechowywać w chlebaku przez kilka dni.
Żeby je upiec potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na paluchy chlebowe na zakwasie i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Witam, paluchy wyszly pyszne! 🙂
Dalam 300 g maki orkiszowej i 100 g orkiszowej pelnoziarnistej.
Posypalam sezamem i czarnuszka 🙂
Dziekuje za przepis i pozdrawiam!
Mąka orkiszowa świetnie zastępuje mąkę pszenną. Pyszna modyfikacja przepisu 🙂
Pozdrawiam!
A mozna by je zrobic na mące orkiszowej?
Tak, mące orkiszowej jasnej można, wtedy proporcje bez zmian 🙂
muszę upiec je dzień wcześniej czy nie zeschną się, nie zrobią się twarde? chleb zawsze zawijam w ściereczkę, wydaje mi się, że to nieco opóźnia proces starzenia chleba ;p
Paluchy mogą niestety wyschnąć, proponuję uformować, wstawić do lodówki, aby spowolnić czas wyrastania, a rano upiec 🙂
Wlasnie zrobilam paluszki. Bardzo fajne moim zdaniem. Nawet moj synek niejadek i mala coreczka zjedli ze smakiem. Najbardziej bedzie pasowac z suszonymi pomidorami i oliwkami. Dziekuje serdecznie za super przepisy. Zawsze wszystko wychodzi cudownie 🙂