Przepis

przygotowywanie składników
15 min
przygotowywanie składników
1. Do mleka dodajemy miód, olej rzepakowy i nasiona kopru włoskiego. Całość powoli podgrzewamy do zagotowania. Następnie studzimy całkowicie.
Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
2. Do wystudzonego mleka z dodatkami dodajemy obie mąki, suszone drożdże, sól oraz kwaśną śmietanę. Zagniatamy ciasto na podpłomyki tak długo, aż stanie się gładkie i elastyczne.
wyrastanie
600 min
wyrastanie
3. Dobrze wyrobione ciasto na oryginalne szwedzkie podpłomyki przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przykrywamy szczelnie i wstawiamy do lodówki na noc – na ok. 8 godzin.
dzielenie
10 min
dzielenie
4. Następnego dnia ogrzewamy ciasto na szwedzkie podpłomyki do temperatury pokojowej i dzielimy na około 10 części. Każdą wałkujemy cienko.
formowanie
5 min
formowanie
5. Każdy placek nakłuwamy gęsto widelcem.
pieczenie
20 min
pieczenie
6. Patelnię o grubym dnie mocno rozgrzewamy. Opiekamy oryginalne szwedzkie podpłomyki po ok. 2 minuty z każdej strony – aż się zarumienią.
Ocena czytelników: 4 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Anna 2 czerwca 2024 o 22:42

    Zbieram i wypróbowuję kolejno różne przepisy na chleb. Wczoraj piekłam świetny chleb z nasion lnu, chia i pestek dyni, trzech jajek i jabłka. Plus sól. Zero mąki, drożdży, proszku. Wyszedł rewelacyjnie. Przepis z internetu. Teraz wypróbuję Pani przepis na szwedzkie podpłomyki, choć wydaje się pracochłonny. Pozdrawiam. Anna

  • Patrycja 1 czerwca 2024 o 07:11
    Ocena:

    Przepis godny uwagi. Obawiałam się nasion kopru bo nie przepadam akurat za tą przyprawą, ale dobrze się komponuje z chlebkiem. Dodatek mąki żytniej oczywiście sprawia, że konsystencja jest ciut bardziej „kleista” niż przy ciastach na mące pszennej, ale po długim wyrastaniu da się je firmować. Ja polecam.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej