Uwielbiam delikatne, puszyste i maślane bułeczki. Tradycyjnie wypiekane są z mąki pszennej, ale przecież nikt nie powiedział, że nie można tego zmienić!
Postanowiłam przygotować ich odrobinę zdrowszą wersję z mniejszą ilością masła. Cukier biały zastąpiłam trzcinowym, mąkę pszenną zastąpiłam orkiszową, a wierzch posypałam sezamem. Wyszło pysznie, lekko i zdrowiej. Bułeczki idealne na śniadanie 🙂
Zrobiłam z miodem zamiast cukru I wyszły przepyszne, wielkie i mięciutkie
Miód to pyszny zamiennik cukru. Nie dziwię się, ze wyszły pyszne!
Ja dałam mleko owsiane i 1 łyżkę cukru, wyszły przepyszne.
Mleka roślinne to świetny zamiennik. Sama często tak robię 🙂
Czy można zrobić coś by bułki wyrastały w górę, by nie były takie spłaszczone? Czy jest jakaś metoda?
Ciasto podwijamy pod siebie, tak jak byśmy lepili jagodzianki. I nie może być za luźne, to nie rozjedzie się przy wyrastaniu
Wyszły mięciutkie, przepyszne! Jak ktoś chce małe bułki to polecam dzielić ciasto na 8 części, bo mi wyszły na prawdę konkretne sztuki po podzieleniu na 6 😀
Świetny przepis – bułeczki łatwo zrobić i wychodzą epickie. Robiłam też z mniejszą ilością cukru (1 łyżeczka) i polecam – fajnie wtedy pasują do serka i szynki.
Zrobiłam z mąki orkiszowej i pszennej i wyszły super. Jedynie następnym razem dodam mniej cukru
Ilość cukru to już kwestia gustu i efektu jaki chcemy osiągnąć, można śmiało zmniejszyć 🙂
Witam. Można pominąć cukier? Będą równie smaczne, jeżeli zrobie je na słono z dodatkiem kminku zamiast sezamu? Czy jednak odrobina cukru musi być? Z gory dziekuje za odp. Pozdrawiam
Można jak najbardziej pominąć cukier i wejść w kminkowy posmak 🙂
Zrobiłam z łyżeczką cukru i z czarnuszką, zarówno dałam ją do środka jak i na wierzch bułeczek. Wyszły obłędne 🙂 pozdrawiam
Nie mam jasnej mąki orkiszowej 720, tylko pszenną typ 500. (Pełnoziarnista orkiszowa jest) Może być takie połączenie, czy już za dużo zmiennych i nie pchać się na siłe w ten przepis?
Można pełnoziarnistą orkiszową wymieszać na pół z pszenną typ 500.
Lub upiec z samej pszennej, proporcje raczej bez zmian, ewentualnie odrobinę mniej płynu, ale na blogu jest mnóstwo przepisów na pszenne bułki.
A da się bez mleka?? Mam uczulenie na laktozę.
Można zastąpić mlekiem kokosowym lub wodą.
Tosiu, dlaczego stosujesz suche drożdże? Są lepsze od tych w kostce?
Bo łatwiej je przechowywać, świeże drożdże szybko wysychają lub pleśnieją w lodówce, a tak kupuję sobie kartonik z suszonymi drożdżami i przechowuje w szafce. Nie muszę się ciągle martwić, że trzeba dokupić drożdże, tylko mogę piec spontanicznie o każdej porze. Ich zaletą jest to, że nie trzeba tracić czasu na przygotowywanie zaczynu do ciasta, po prostu miesza się z innymi składnikami, letni płyn je aktywuje. Dla mnie to wygodniejsze jak piekę dużo. A różnicy w wypiekach właściwie nie widzę, ciasto równie pięknie rośnie.
Drżdże można zamrozić. Pozdrawiam!
Ile dni trzymają świeżość?
Trudno powiedzieć, u mnie szybko zniknęły 🙂 Przypuszczam, że 3 dni, potem jeszcze można odgrzać w piekarniku, albo zrobić tosty francuskie
Chętnie je upiekę ale czy można jakieś podobne na zakwasie???
Na blogu jest dział z wypiekami na zakwasie i są już tam różnego rodzaju bułki np. https://smakowitychleb.pl/bulki-na-zakwasie-z-pieczonym-czosnkiem/ lub https://smakowitychleb.pl/pelnoziarniste-buleczki-na-zakwasie/ lub https://smakowitychleb.pl/buleczki-owsiane-na-zakwasie/
Modyfikowanie przepisu drożdżowego na taki, aby był na zakwasie niestety zmienia kompletnie wszystko, więc to trochę nie ma sensu 🙂
wygladają pysznie 🙂 idealne do szkoły z masłem orzechowym 🙂