Okrągły chleb pszenno-żytni na zakwasie
Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na okrągły chleb pszenno-żytni na zakwasie – chleb, który jest nie tylko zdrowy, ale też niesamowicie aromatyczny. Przywodzi na myśl dzieciństwo i wiejskie duże chleby, którymi dzielono się za dawnych czasów jak cennym skarbem.
Sekret udanego chleba na zakwasie
Gdy pieczemy chleb na zakwasie, każdy krok ma znaczenie. Nie ma tu miejsca na pośpiech. Od wyboru mąki, przez przygotowanie zakwasu, aż po sam proces wyrastania i pieczenia – każdy etap jest istotny. Zdecydowanie tu trzeba dłuższego wyrabiania ciasta oraz/lub składania podczas pierwszego wyrastania.
Dzięki mieszance mąki pszennej i żytniej chleb zyskuje nie tylko wspaniały smak, ale i idealną, chrupiącą skórkę. Ciasto może lekko się kleić ze względu na dodatek mąki żytniej.
Zakwas to podstawa całego przedsięwzięcia. To on nadaje chlebowi charakterystycznego smaku i sprawia, że jest tak wyjątkowy. Tutaj użyłam aktywnego zakwasu żytniego. Jeśli nie masz w domu zakwasu żytniego i chcesz dopiero wyhodować swój zakwas, wszystkiego dowiesz się z poradnika „Zakwas żytni – krok po kroku”.
Dla posiadaczy automatów do pieczenia chleba mam dobrą wiadomośc: okrągły chleb pszenno-żytni na zakwasie można upiec w automacie 🙂 Pamiętajcie tylko, żeby na czas wyrastania zatrzymać bieg programu.
W kuchni pełnej aromatów
Nie ma dla mnie nic przyjemniejszego niż zapach świeżo upieczonego chleba unoszący się w domu. To zapach, który budzi wspomnienia, sprawia, że kuchnia staje się sercem domu, miejscem, gdzie spędza się wspólnie czas. Przygotowanie chleba pszenno-żytniego na zakwasie to dla mnie swoisty rytuał. Czas oczekiwania na to, aż ciasto pięknie wyrośnie, a potem obserwacja, jak w piekarniku zamienia się w złocisty bochenek, to chwile pełne oczekiwania i radości.
Takich pysznych przepisów mam dla Was więcej, nie tylko na chleby tradycyjne. Spróbujcie koniecznie wiosennego chleba na zakwasie, chleba orkiszowego z ziołami albo chleba pszennego z papryką.
Podzielcie się swoimi doświadczeniami
Pieczenie chleba to nie tylko moja pasja, ale i dziedzina, w której ciągle się uczę. Chciałabym, abyście i Wy podzielili się swoimi przemyśleniami, poradami czy efektami Waszych kuchennych eksperymentów. Czy macie swoje sprawdzone sposoby na zawsze udany chleb? Czy okrągły chleb pszenno-żytni na zakwasie zagości w Waszych kuchniach? Zachęcam do zostawiania komentarzy.