Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę pszenną, dodajemy drożdże suszone, sól, oliwę, letnią wodę. Wyrabiamy aż ciasto na chleb będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Tak przygotowaną kulę z ciasta na chleb zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

przygotowywanie nadzienia
4 min
przygotowywanie nadzienia

3. W tym czasie w ucieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem: natkę pietruszki, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, oliwę, sok z cytryny i przyprawy.

formowanie
2 min
formowanie

4. Wyrośnięte ciasto na chleb odrywany wałkujemy na prostokąt. Smarujemy go przygotowaną ziołowo-czosnkową pastą.

formowanie
2 min
formowanie

5. Ciasto dzielimy na 6 prostokątów, każdy z nich składamy na pół, układamy ciasno w keksówce wyłożonej pergaminem.

drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie

6. Chlebek pietruszkowo-czosnkowy przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut do podrośnięcia.

pieczenie
25 min
pieczenie

7. Piekarnik rozgrzewamy metodą góra-dół do 180 stopni. Pieczemy przez 25 minut. Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy studzimy na kuchennej kratce.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Kamila 3 lipca 2024 o 13:25

    można użyć innej mąki?

    • Małgosia 3 lipca 2024 o 13:28

      Do tego przepisu jako zamiennik polecam jasną orkiszową lub pszenną jasną o innym typie niż podano np 500-750.

  • Ania 4 maja 2024 o 11:37

    Dzień dobry
    Mam pytanie odnośnie ilości czosnku. 2 sztuki to znaczy dwie główki czy raczej dwa ząbki? Dwie główki wydaje się ogromną ilością
    Pozdrawiam

    • Małgosia 4 maja 2024 o 12:43

      2 duże ząbki wystarczą, ale to akurat tego rodzaju dodatek, który można dodawać w dowolnej ilości – tak, jak się lubi najbardziej.

  • Witold 22 stycznia 2022 o 17:00

    Witam,
    Chleb jest przepyszny, ale mam prośbę, czy jest Pani w stanie opisać, może przesłać zdjecie jak uklada Pani kawałki ciasta w keksówce? Nie wychodzi mi tako ladny kształt chleba jak na zdjęciu.

    • Małgosia 23 stycznia 2022 o 08:58

      5 i 6 krok pokazuje mniej więcej jak poukładane były kawałki ciasta. W tej chwili nie mam innego zdjęcia. Najważniejsze i tak, że jest pyszny!

  • Ania 10 grudnia 2020 o 12:01

    Chleb jest absolutnie wyborny!

  • Joanna 21 marca 2020 o 15:26
    Ocena:

    Ciasto powinno tak mało rosnąć? Mam wrażenie że urosło może o 1/4 objętości po godzinie

  • jo 19 marca 2020 o 18:24

    Pyyyyszny i bardzo łatwy do zrobienia! Polecam

  • Dorotka 4 marca 2020 o 10:07
    Ocena:

    Tosiu, chlebek przepyszny, chcę go zrobić po raz kolejny, ale nie mam w tej chwili mąki 650 czy może być 500 bądź 720? Proszę, pomóż;)

  • Elżbieta 6 stycznia 2020 o 18:52

    Dziękuję Pani Tosiu za przepisy, są świetne.Chlebek czosnkowo-pietruszkowy przypadł mi do gustu,
    jutro będę go robiła, nie wiem ile tej natki pietruszki, trochę mam ale wolę dokupić.
    Jak zrobię, to napiszę jak mi wyszedł.
    Pozdrawiam
    Ela z Łodzi.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej