Odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy
Spędzanie czasu z ludźmi i dzielenie się jedzeniem, to jedne z najprzyjemniejszych rzeczy, jakie znam. Właśnie z myślą o takich wspólnych chwilach przygotowałam dla Was przepis na odrywany chleb pietruszkowo-czosnkowy, który jest idealnym comfort food i przekąską na każdą okazję. A jednocześnie jest bardzo prosty w przygotowaniu. W tym wyjątkowym wypieku połączyłam klasyczne smaki, które uwielbiam – czosnek i zioła plus oczywiście drożdżowe ciasto. Chlebek dodatkowo łatwo dzieli się na porcje, dzięki czemu każdy może cieszyć się swoim kawałkiem.
Odrywany chleb – magia prostoty
Wystarczy tylko kilka podstawowych składników i kilka chwil na ich połączenie, aby stworzyć coś, co zachwyci każdego, kto spróbuje choćby małego kawałka.
Jeśli szukasz pomysłów na imprezowe przekąski sprawdź też czosnkowe grissini, prowansalskie bułeczki i chlebek bananowy na słodko.
Aromatyczny sekret
Sekretem tego chlebka jest oczywiście czosnek, który nadaje mu intensywny, ale nieprzytłaczający smak. Połączenie go z oliwą i ziołami sprawia, że każdy kęs jest pełen smaku i aromatu. Ale i natka pietruszki ma tu do odegrania swoją rolę. Można ją oczywiście zastąpić innymi ziołami – np. bazylią, ale sama pietruszka jest świetnym źródłem witamin. Wykazuje właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne oraz wzmacnia odporność organizmu dzięki zawartości witaminy C.
Niezależnie od tego, jakie składniki dodacie – to pieczywo sprawdzi się jako samodzielna przekąska, dodatek do posiłku np. jako uzupełnienie zupy czy nawet jako baza do tworzenia kanapek.
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu i doświadczenia radości, jaką daje domowe pieczenie. Inny rodzaj smakowego pieczywa, jaki polecam to pomidorowe pieczywo chrupkie albo perski chleb barbari.
Podzielcie się opinią
Jestem bardzo ciekawa Waszej opinii o tym odrywanym chlebku pietruszkowo-czosnkowym. Czy dodaliście do niego jakieś inne, ulubione zioła? Zapraszam do dzielenia się swoimi spostrzeżeniami, pomysłami i oczywiście wszelkimi pytaniami w komentarzach poniżej.
można użyć innej mąki?
Do tego przepisu jako zamiennik polecam jasną orkiszową lub pszenną jasną o innym typie niż podano np 500-750.
Dzień dobry
Mam pytanie odnośnie ilości czosnku. 2 sztuki to znaczy dwie główki czy raczej dwa ząbki? Dwie główki wydaje się ogromną ilością
Pozdrawiam
2 duże ząbki wystarczą, ale to akurat tego rodzaju dodatek, który można dodawać w dowolnej ilości – tak, jak się lubi najbardziej.
Witam,
Chleb jest przepyszny, ale mam prośbę, czy jest Pani w stanie opisać, może przesłać zdjecie jak uklada Pani kawałki ciasta w keksówce? Nie wychodzi mi tako ladny kształt chleba jak na zdjęciu.
5 i 6 krok pokazuje mniej więcej jak poukładane były kawałki ciasta. W tej chwili nie mam innego zdjęcia. Najważniejsze i tak, że jest pyszny!
Chleb jest absolutnie wyborny!
Ciasto powinno tak mało rosnąć? Mam wrażenie że urosło może o 1/4 objętości po godzinie
W takim razie za zimno lub nieaktywne drożdże
Pyyyyszny i bardzo łatwy do zrobienia! Polecam
Tosiu, chlebek przepyszny, chcę go zrobić po raz kolejny, ale nie mam w tej chwili mąki 650 czy może być 500 bądź 720? Proszę, pomóż;)
Dziękuję Pani Tosiu za przepisy, są świetne.Chlebek czosnkowo-pietruszkowy przypadł mi do gustu,
jutro będę go robiła, nie wiem ile tej natki pietruszki, trochę mam ale wolę dokupić.
Jak zrobię, to napiszę jak mi wyszedł.
Pozdrawiam
Ela z Łodzi.
Trzymam kciuki!