Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką żytnią. Mąki mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy miód. Powoli wlewamy letnią, lecz nie gorącą wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Kontrolujemy jego konsystencję. Ciasto powinno być zbite i lepkie.

wyrastanie
480 min
wyrastanie

2. Po kilku minutach zwilżamy dłonie wodą i przekładamy ciasto do keksówki wyłożonej pergaminem. Mokrą ręką wyrównujemy wierzch ciasta (dzięki temu się nie będzie lepić) i posypujemy płatkami żytnimi. Keksówkę owijamy w czystą ściereczkę i wstawiamy na noc do lodówki.

pieczenie
40 min
pieczenie

3. Rano ciasto będzie wyrośnięte. Wyjmujemy je z lodówki i zostawiamy w cieple na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wkładamy keksówkę i pieczemy chleb przez 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i studzimy przed krojeniem.

Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Owies
Owies
Ziarno owsa jest bogate w wartości odżywcze – idealnie uzupełnia zdrową i zróżnicowaną dietę. Owies jest stosowany do produkcji popularnych wegańskich napojów roślinnych.
Dowiedz się więcej