Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć tworząc jednolite ciasto.
wyrastanie
wyrastanie
2. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki i uklep w formie. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć.
pieczenie
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut, następnie wyjmij z foremki i papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 6 godz 35 min
Czas wyrastania: 6 godz
Czas wypieku: 35 min