Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki i zagnieć tworząc jednolite ciasto.
wyrastanie
360 min
wyrastanie
2. Przełóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30-centymetrowej foremki i uklep w formie. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin. Ciasto powinno wyrosnąć.
pieczenie
35 min
pieczenie
3. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut, następnie wyjmij z foremki i papieru. Ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Emma 16 września 2024 o 13:20

    Ile w tym przepisie użyć drożdży świeżych ?

  • Jolanta 28 marca 2024 o 16:15

    Czy ciasto trzeba wyrobić? Czy tylko połączyć składniki?

  • Jolanta 21 marca 2024 o 21:19

    Jaka foremka wielkość? długość i szerokość do tego chleba?

  • Asika 14 kwietnia 2017 o 00:51

    Witaj Tosiu:)
    Chlebek orkiszowy z oliwą (u mnie masło) siedzi w lodówce i rośnie…a mnie zastanawia jedna rzecz: skąd takie dysproporcje jezeli chodzi o użycie drożdży w stosunku do użytej mąki? Czy chodzi tutaj o rodzaj użytej mąki? Np. w tym przepisie na 600g mąki – pół łyżeczki, natomiast w orkiszowym chlebku z miodem na 450g mąki łacznie aż 2 łyżeczki drożdży? i Jeszcze jedna mała prośba o jednoznaczne określenie ile drożdzy świeżych to łyżeczka INSTANT, bo zauważyłam, że różnie w komentarzach pisałaś.
    Dzikuję za świetnego bloga:)

    • Tosia 14 kwietnia 2017 o 10:43

      Dzień dobry 🙂
      Wszystko zależy od rodzaju pieczywa jaki chcemy upiec, techniki przygotowania itp. W chlebach nocnych dajemy mniej drożdży, aby spowolnić proces wyrastania.
      Jeśli chodzi o przeliczanie świeżych drożdży na suszone, lepiej to robić na gramy, a łyżeczka instant to powiedzmy 2 g. Ale zdarza się, że 4 g świeżych drożdży to odrobinę za mało, wtedy podaję, aby dać jednak trochę więcej. Wiele zależy od proporcji i rodzaju chleba.
      Udanych wypieków!

  • Gosia 27 lutego 2016 o 08:06

    Czy mozna zamiast rodzynek użyć słonecznika na spod formy -zasypać cały spod mam na mysli i na wierzch do dekoracji?Podobnie chciałabym zrobić w nocnym chlebku orkiszowym z oliwą.Pozdrawiam

    • Tosia 27 lutego 2016 o 17:09

      Właściwie to można, czemu nie, ale z wierzchu, albo posypujemy od razu po wyrobieniu, albo przed pieczeniem smarujemy białkiem i sypiemy wtedy ziarna. Pozdrawiam 🙂

  • Acha 27 kwietnia 2015 o 21:40

    czy może być tylko z mąki orkiszowej? czym można zastąpić mąkę pszenną?

  • ewelina 17 kwietnia 2015 o 14:50

    jaki typ mąki orkiszowej?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej