Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misie. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty.
wyrastanie
560 min
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i obsypaną bułką tartą. Zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (ok.8 godzin).
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
3. Rano wyciągamy keksówkę z lodówki i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Wierzch ciasta smarujemy łyżką oliwy i wkładamy do rozgrzanego pieca. Chleb pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie wierzch chleba smarujemy rozbełtanym żółtkiem i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Gotowy chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej