Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Wszystkie suche składniki łączymy ze sobą w misie. Powoli wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto przez ok. 3 minuty.
wyrastanie
wyrastanie
2. Wyrobione ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej oliwą i obsypaną bułką tartą. Zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch ciasta. Formę przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na noc (ok.8 godzin).
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Rano wyciągamy keksówkę z lodówki i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
pieczenie
4. Wierzch ciasta smarujemy łyżką oliwy i wkładamy do rozgrzanego pieca. Chleb pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. Następnie wierzch chleba smarujemy rozbełtanym żółtkiem i dopiekamy przez kolejnych 20 minut. Gotowy chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 10 godz
Czas wyrastania: 9 godz 20 min
Czas wypieku: 40 min