Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy sól oraz aktywny, dokarmiony wcześniej zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 h.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat. Formujemy bochenek kształtem przypominający nasz kosz wiklinowy. Koszyk wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy go oliwą*. Przekładamy do środka ciasto (złączeniem ku górze) i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 3 h.
pieczenie
pieczenie
4. Piekarnik z włączonym termoobiegiem ustawiamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu. Koszyk odwracamy dnem ku górze i przerzucamy chleb na blachę. Wierzch skrapiamy oliwą i wkładamy chleb do piekarnika. Pieczemy 10 minut. Wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Pieczemy chleb jeszcze 25-27 minut. Upieczony chleb przekładamy na kuchenną kratkę i studzimy. Podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
Smakowita
Podajemy np. ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.
Ocena czytelników: 5 z 4 ocen
Czas całkowity: 5 godz 37 min
Czas wyrastania: 5 godz
Czas wypieku: 37 min