Nocne chleby cenię sobie za sposób przygotowania.
Wiadomo, że nie zawsze ma się czas na wypiek domowego chleba, ale widok pustego chlebaka może smucić. Świetnym kompromisem będzie zagniecenie wieczorem ciasta na chleb – co zajmie kilka minut, przełożenie go do formy i włożenie do lodówki.
Skromna ilość drożdży sprawi, że chleb będzie spokojnie wyrastał przez całą noc. Następnego dnia rano wystarczy wyjąć formę i postawić na 30 minut w ciepłym miejscu. Po tym czasie ciasto może już lądować w piekarniku.
To bardzo wygodne, a naszemu wypiekowi nie powinno zabraknąć smaku czy uroku. Poniżej przedstawiam przepis na kolejną wersję chleba nocnego, tym razem nazwałam go oliwskim, ponieważ przypomina mi chleb z dzieciństwa, jaki można było kupić w Trójmieście. To po prostu chleb pszenny z odrobiną mąki żytniej jasnej, ze świecącą i chrupiącą skórką.
Czy można tutaj dodać zakwasu zamiast drożdży? Jaką ilość?
Mamy gotowy przepis na chleb oliwski na zakwasie
Polecam 🙂
Kiedy dodajemy to białko? Czy może to białko to żółtko do posmarowania?
Dzień dobry.
Jeden z najlepszych chlebów, które piekłem z tej strony. Smaczny, bardzo dlugo zachowuje świeżość. Ja osobiście mniej dawałem mąki pszennej na korzyść mąki orkiszowej z zachowaniem wszystkich proporcji. A skorka po upieczeniu jest po prostu w deche!
Polecam i dziękuję za prowadzenie tego blogu.
Pozdrawiam!
witam,
czy chleb ten można piec bez formy? Chleby oliwskie, które znam mają inny kształt 🙂
Dzień dobry,
Na blogu jest nawet wersja bez formy, to akurat po prostu przepis na nocny chleb, byłby problem z formowaniem.
A tutaj klasyczny chleb oliwski: https://smakowitychleb.pl/chleb-oliwski-na-zakwasie-zytnim/
Witaj Tosiu -jaka keksówka /rozmiar/.Pozdrawiam
Dzień dobry 🙂
Każda mniejsza się nada, ja zazwyczaj używam 11x24cm, pozdrawiam.
Witam,
chciałabym zapytać jaki będzie przelicznik łyżeczki na gramy, mam trzy rodzaje łyżeczek i każda ma inną wielkość 🙂
Dziękuję i pozdrawiam.
Witam serdecznie.
Nie przeliczałabym tej jednej łyżeczki drożdży na gramy, rzeczywiście są rożne łyżeczki, z jednej wyjdzie 1 gram, z drugiej 2. Ja używam różnych łyżeczek do odmierzania chleba i takie drobne różnice nie wypływają w żaden sposób na wypiek 🙂
Wedlug moich wymiarow
To ja uzyje stolowej.
Bedzie wygodniej