Przepis

mieszanie składników
10 min
mieszanie składników
1. Do letniego mleka dodajemy cukier i drożdże instant. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut aż drożdże zaczną się pienić.
Wyrabianie ciasta
5 min
Wyrabianie ciasta
2. Do rozczynu drożdżowego dosypujemy mąkę, sól oraz mak. Mieszamy łyżką lub krótko zagniatamy. Na koniec dodajemy olej rzepakowy i jeszcze chwilę zagniatamy, aby się wchłonął.
pierwsze wyrastanie
720 min
pierwsze wyrastanie
3. Miskę z ciastem na nocne bułeczki z makiem szczelnie przykrywamy i wstawiamy do lodówki na około 8-12 godzin.
formowanie
10 min
formowanie
4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części i formujemy okrągłe bułeczki.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
5. Nocne bułeczki z makiem układamy na blasze zachowując odstępy i przykrywamy ściereczką. Pozostawiamy do napuszenia na około 40 minut.
pieczenie
15 min
pieczenie
6. Wyrośnięte bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C. Pieczemy około 15 minut na złoty kolor.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej