Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Do miski wsyp mąkę, drożdże i sól. Dodaj jogurt naturalny i posiekany szczypiorek. Powoli zacznij dolewać wodę i zagniatać ciasto. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną konsystencję.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Pozostaw ciasto w misce, przykryj ją folią aluminiową i odstaw na ok. 1,5 godziny w ciepłe miejsce (na przykład pod kaloryferem).
formowanie
4 min
formowanie
3. Podziel ciasto na 12 części i każdą rozwałkuj, niekoniecznie przejmując się ich kształtem. Powinny mieć grubość ok. 0,5 cm.
pieczenie
8 min
pieczenie
4. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.Umieść naany na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i wsadź do piekarnika. Piecz ok. 8 minut, aż zaczną się lekko rumienić. Wyjmij i zawiń w materiałową szmatkę na kilka minut po upieczeniu, dzięki temu nabiorą miękkości.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej