Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Wymieszaj ze sobą w misce lub na blacie mąkę, drożdże, sól i curry. Posiekaj czosnek i dodaj do mieszanki. Dolej jogurt i zacznij zagniatać ciasto. W miarę zagniatania dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska elastyczną, nie przywierającą do ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko kaloryfera) na ok. 1, 5 godziny.
pieczenie
7 min
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury ( u mnie 280 stopni). Wyjmij ciasto na oprószoną mąką stolnicę, uformuj z ciasta rulon i pokrój na 6 równych części. Każdą część cienko rozwałkuj na kształt elipsy. Ułóż na wysmarowanej tłuszczem blasze. Wstaw do piekarnika, gdy mocno się nagrzeje. Piecz przez ok. 6-7 minut. Nie dawaj mu ostygnąć, zjedz od razu:)
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Gabi 7 stycznia 2014 o 21:27

    przepyszny 🙂 wpałaszowałam go z chana masala i z tradycyjnym daalem, świetnie pasuje 🙂
    tak samo dobry, jak ten który jadłam w pakistańskich restauracjach 🙂

    • Śliwka 14 stycznia 2014 o 20:12

      Cieszę się i zazdroszczę doświadczeń z pakistańskich restauracji!:)

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej