Przepis

wyrabianie
3 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą w misce zakwas, 150 g mąki żytniej, 100 g mąki orkiszowej i miód. W ciepłej wodzie rozpuść sól i dodaj do mieszanki. Całość wymieszaj łyżką aż osiągnie jednolitą konsystencję.
pierwsze wyrastanie
720 min
pierwsze wyrastanie
2. Przykryj szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na noc (ja odłożyłam na 12 godzin).
drugie wyrastanie
480 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie czasu wyrastania dodaj do mieszanki resztę mąki i zagnieć ciasto rękami. Powinno odchodzić od ręki i być lekko lepkie. Formę do pieczenia (o długości ok. 20 cm) wysmaruj oliwą, obsyp mąką z pełnego przemiału lub otrębami i umieść ciasto w środku. Uklep ciasto w formie, przykryj materiałową szmatką i odłóż ponownie w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
pieczenie
35 min
pieczenie
4.Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Po upływie czasu wyrastania umieść ciasto w piekarniku, delikatnie, aby nie opadło. Piecz przez ok. 35 minut aż ciasto lekko się podniesie, zbrązowieje z góry i po wsadzeniu w nie wykałaczki, nie przyklei się do niej ciasto. Wyjmij chleb z formy i wystudź.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej