Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Połącz ze sobą na blacie/stolnicy/w misce mąkę, drożdże, sól, cukier, rodzynki (nie nasączamy ich wcześniej), skórkę z cytryny, rum, masło i gorzką czekoladę (ewentualnie). Zacznij zagniatać ciasto, powoli dolewając najpierw oliwę, a następnie ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj ciepłą wodę aż ciasto uzyska jednolitą, lekko lepiącą się, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zgniataj jeszcze przez 5 minut.
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Wstaw ciasto do miski, przykryj ją folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera) na ok. 2 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Po upływie tego czasu wyjmij ciasto na lekko oprószony mąką blat, zagnieć, podziel nożem na 8 części. Przygotuj formę do muffinków. Każdą wyłóż papierowymi kokilkami lub wysmaruj masłem na całej powierzchni.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
4. Umieść w nich po kawałku ciasta, uklep w formie, a formę przykryj materiałową szmatką. Odstaw w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 1 godzinę, aby ciasto znacznie urosło.
pieczenie
20 min
pieczenie
5. Po upływie tego czasu rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw formę do muffinków do piekarnika i piecz przez ok. 20 minut aż ciasto znacznie urośnie i zbrązowieje z wierzchu.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • Katia 30 lipca 2024 o 22:32

    Ja lubię te sklepowe pycha

  • Julitta 9 maja 2017 o 23:34

    A, gdyby dać świeże drożdże, to ile by to było? Pozdrowienia ?

  • Magda 13 marca 2017 o 01:49

    to naprawde maja byc 2 lyzki drozdzy a nie lyzeczki?

  • Marta 8 stycznia 2013 o 16:13

    Witam.
    Ja również nie przepadam za polepszaczami i sklepowymi wyrobami, a te Panettone piekłam i są świetne. Zjedliśmy bardzo szybko. Dzięki za przepisy, wypróbowałam kilka i wszystkie są udane. Pozdrawiam

  • Bożena 5 stycznia 2013 o 15:03

    … dzięki za przepis, a swoją drogą nie mów że to włoskie panetone czy pandoro nie jest dobre. Jest pyszne mimo tych ichnich polepszaczy, bo mają je lepsze od naszych i nie przesadzają z nimi. Pozdrawiam z nowym Rokiem. Napewno spróbuję wypieku i wtedy pochwalę. Osobiście piekę panetone normalnej wielkości po „swojemu” i też jest pycha, niewiele odbiega od oryginału.

    • Śliwka 7 stycznia 2013 o 23:39

      To kwestia gustu. Ja nie przepadam za wersją sklepową. Chociaż może po prostu nie jadłam dobrej… Pozdrawiam

    • Ela 27 listopada 2016 o 13:04

      Witam jak masz przepis troszkę zbliżony do orginału to podziel sie ze mną .Ja zawsze kupuję w sklepie ale one nie są tanie. z góry dziękuję

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej