Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól, rodzynki, syrop i melasę. Powoli wlewamy letnie mleko lub letnią, zaparzoną herbatę oraz topione masło. Wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Formę keksówkę smarujemy masłem lub wykładamy pergaminem. Przekładamy do środka wyrobione ciasto, wyrównujemy wierzch i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 1,5 h.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Pieczemy chleb przez 40 minut, wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy- ciasto jest upieczone, jeśli mokry- dopiekamy jeszcze kilka minut. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Mars Brunberg 28 listopada 2020 o 16:07
    Ocena:

    Bardzo dobry chleb,zawsze wychodzi i jest pyszny.Czesto modyfikuję ten przepis z różnymi dodatkami i mąką,wychodzi świetnie.Macie tu sporo fajnych przepisów na chleby.

  • Majka 2 stycznia 2017 o 19:53

    Bardzo ciekawy przepis. Tylko proszę o sprecyzowanie ilości mleka/herbaty. Pozdrawiam 🙂

  • Ewa 28 lutego 2016 o 18:42

    Czy syrop jęczmienny/daktylowy jest niezbędny? Chleb zupełnie nie wyjdzie jeśli pominę ten składnik?

    • Tosia 28 lutego 2016 o 22:03

      To będzie już zupełnie inny wypiek, bo syrop ten nadaje interesującego smaku i koloru, ale można zastąpić np. miodem 🙂

      • Ela 27 listopada 2016 o 08:48

        Rozumiem syrop daktylowy to namoczone i zmiksowane daktyle….. (bo taki sobie czasem robię do wypieków). A czy syrop jęczmienny można zastąpić słodem jęczmiennym?

        • Tosia 28 listopada 2016 o 14:08

          Syrop daktylowy kupowałam w sklepie ze zdrową żywnością, ma płynną konsystencję, więc nie do końca tak jak zmiksowane i namoczone daktyle, ale można tak zrobić. Słód jęczmienny da radę.

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej