Przepis

wyrabianie
6 min
wyrabianie
1. W moździerzy ucieramy szafran, wrzucamy go do rondelka. Wlewamy mleko i dodajemy masło. Podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia masła. W tym czasie płyn nabierze żółtego koloru od szafranu. Mleko studzimy, aby było letnie. Do misy przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże oraz skórkę startą z pomarańczy. Wbijamy jajko i stopniowo zaczynamy wlewać szafranowe mleko, na zmianę z sokiem pomarańczy. Ciasto wyrabiamy przez ok. 6 minut.
pierwsze wyrastanie
90 min
pierwsze wyrastanie
2. Po tym czasie będzie elastyczne, ale trochę lepkie. Przekładamy je do misy, przykrywamy ściereczką lub folią i stawiamy w ciepłym miejscu na 1,5 h.
formowanie
5 min
formowanie
3. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, chwilę wyrabiamy, dzielimy na 10-12 części. Z każdej porcji ciasta formujemy wałeczek o długości ok. 25-30 cm i zawijamy go w literę \"S\" (widoczne na zdjęciu). Uformowane bułeczki przekładamy na blaszkę wyłożoną pergaminem i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy na 3 minut. Wyrośnięte bułeczki dekorujemy żurawiną, wciskając ją w ciasto.
pieczenie
15 min
pieczenie
4. Wierzch bułeczek smarujemy rozbełtanym jajkiem z mlekiem. Lussekatter wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy przez 15 minut w 180 stopniach. Upieczone studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej