Kukurydziane podpłomyki
Kukurydziane podpłomyki pasują do moich ostatnich wypieków. Właśnie polubiłam wszelkiego rodzaju podpłomyki jak lawasz z patelni czy hinduskie chlebki chapati. Robi się je naprawdę szybko i zastępują pieczywo w upalny dzień lub kiedy naprawdę nie mamy już czasu upiec klasyczny chleb.
Tak przygotowane podpłomyki można zapakować do plecaka i zabrać ze sobą na piknik albo podać do obiadu np. aromatycznego leczo. Można je też śmiało posmarować np. ulubioną pastą czy dodać jako ozdoba i przekąska do ulubionej sałatki.
Możliwości podania jest wiele, ale także sposobów przygotowania. Tym razem do prostego ciasta dodałam puree z kukurydzy. Wystarczy ugotować kolby (w sezonie) i odciąć ugotowane ziarenka, po czym je zmiksować lub użyć odsączonej z zalewy kukurydzę z puszki.
Kukurydziane podpłomyki zdecydowałam się upiec, chociaż równie dobrze można je krótko podgrzać na suchej i rozgrzanej patelni.
Recepturę można też trochę zmienić i np. 100 g mąki pszennej zastąpić kukurydzianą. Podpłomyki z łatwością można wzbogacać o ciekawe dodatki np. smażoną cebulkę. W wersji wiosennej proponuję także dodać szparagi, a dla koloru przyprawę curry ? Podpłomyk, będący rodzajem płaskiego chleba, jest prosty w wykonaniu i bardzo smaczny. Jeśli nie masz czasu na pieczenie chleba, ale masz ochotę na niestandarowe wypieki – polecam podpłomyki.
Inne przepisy na domowe płaskie chlebki
Wszystko zjedzone? Po więcej pysznych przekąsek zapraszam na stronę z podpłomykami. Od siebie gorąco polecam tę domową wersję pomidorowego podpłomyka– w całej kuchni roznosi się aromat pomidorów połączonych z orzeźwiającą bazylią.