Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę pszenną wsypujemy do misy, dodajemy drożdże instant i sól. Wlewamy letnie mleko wymieszane z wodą i wyrabiamy ciasto mikserem 4 minuty. Dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy jeszcze 2-3 minut.
pierwsze wyrastanie
40 min
pierwsze wyrastanie
2. Ciasto na klasyczny chleb tostowy zostawiamy w misce pod przykryciem na 40 minut.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. Po tym czasie ciasto na klasyczny chleb tostowy składamy i przekładamy do formy keksówki (12x30 cm lub 2 mniejszych o długości ok. 22 cm) wyłożonej pergaminem lub posmarowanej masłem. Przykrywamy i dajemy wyrosnąć przez 40 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Klasyczny chleb tostowy smarujemy rozmąconym białkiem i posypujemy kryształkami soli. Chleb pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej