Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy mikserem jeszcze 2 minuty, aż ciasto stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
formowanie
2 min
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym dłuższym boku i o grubości 0,5 cm. Smarujemy masłem cynamonowym, zostawiamy brzegi wolne, posypujemy pokrojonym w kostkę jabłkiem.
formowanie
5 min
formowanie
4. Zginamy ciasto na pół, dzielimy na 12 pasków. Każdy z nich nacinamy, zostawiając końcówkę nieprzeciętą i zaplatamy jak warkoczyk. Następnie formujemy spirale w kształcie bułeczki. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bułeczki Kanelsnurrer - cynamonowe zawijańce z jabłkiem zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Kanelsnurrer - cynamonowe zawijańce z jabłkiem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut w 180 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Angelika 1 stycznia 2022 o 17:36
    Ocena:

    Dziękuję za ten fenomenalny przepis. Mój mąż i dzieci uwielbiają te bułeczki. I co najważniejsze zawsze się udają. Pozdrawiam

  • Magdalena 11 kwietnia 2020 o 14:17
    Ocena:

    Bułeczki według tego przepisu wychodzą nam tak pyszne, że znikają zanim zdążą ostygnąć. I nieważne, czy zrobię z połowy porcji, czy z całej. W naszym domu to hit! Będziemy nie raz wracać do tego przepisu!
    PS. A ile frajdy z zaplataniem! Dzieciaki wymyślają kosmiczne kształty, jeszcze ani razu nie wyszły takie, jak na zdjęciach.

  • Piotr 9 czerwca 2018 o 21:17

    Czy mogę Cię prosić o dokładniejsze wytłumaczenie jak zawijać ciasto? Czy pleciemy jak normalny warkocz czyli z 3 elementów? Jeśli dobrze rozumiem, każdy z 12 pasków kroimy na 3 wąskie paski (nie do końca) i pleciemy warkocz, a potem skręcamy ten warkocz wciskając w środek końcówkę…? Trochę ciężkie wydaje się nacinanie każdego z 12 pasków na węższe… Będę wdzięczny za podpowiedź jak to zrobić 🙂
    Pozdrawiam

    • Tosia 10 czerwca 2018 o 23:38

      Z każdego z 12 pasków przecinamy (nie do końca) na dwa i zawijamy w coś w rodzaju warkoczyka. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek. Uda się 🙂

      • Piotr 13 czerwca 2018 o 14:54

        Bardzo dziękuję za tą wskazówkę i pozdrawiam serdecznie Piotr

        PS ostatnim hitem w domu są bagietki na zaczynie poolish, dzisiaj spróbuję je zrobić na mące pszennej razowej… Zobaczymy jak wyjdą ?

  • Tatiana 28 września 2017 o 00:18

    nie używam suszonych drożdży , ile dodać świeżych ?

    • Tosia 28 września 2017 o 17:22

      To będzie 10 g świeżych drożdży, czyli 1/10 klasycznej kostki. Trzeba z nich zrobić jeszcze zaczyn 🙂

  • Romek 26 września 2017 o 19:21

    Wygląda smakowicie tylko poproszę temperaturę pieczenia ?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej