Przepis

wyrabianie
7 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier, sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i wyrabiamy mikserem jeszcze 2 minuty, aż ciasto stanie się elastyczne.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę. W tym czasie łączymy miękkie masło z cukrem i cynamonem.
formowanie
2 min
formowanie
3. Ciasto wałkujemy na prostokąt o jednym dłuższym boku i o grubości 0,5 cm. Smarujemy masłem cynamonowym, zostawiamy brzegi wolne, posypujemy pokrojonym w kostkę jabłkiem.
formowanie
5 min
formowanie
4. Zginamy ciasto na pół, dzielimy na 12 pasków. Każdy z nich nacinamy, zostawiając końcówkę nieprzeciętą i zaplatamy jak warkoczyk. Następnie formujemy spirale w kształcie bułeczki. Końcówkę ciasta przeplatamy przez środek przyszłej bułeczki, tworząc supełek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
5. Tak przygotowane bułeczki Kanelsnurrer - cynamonowe zawijańce z jabłkiem zostawiamy pod przykryciem na 30 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
6. Kanelsnurrer - cynamonowe zawijańce z jabłkiem wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 17 minut w 180 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej