Kajzerki idealne? Z chrupiącą, rumianą skórką i delikatnym miąższem. Nacięte jak gwiazdki. Lubicie kajzerki? Zachęcam Was do podjęcia wyzwania – ich upieczenie sprawi Wam mnóstwo radości!
mąka pszenna typ 650 450 g
sól 1,5 łyżeczki
jajko 1 szt.
masło 1 łyżka
cukier 0,5 łyżeczki
drożdże suszone instant 2 łyżeczki
mleko 220 ml
2 godz. 5 min.
Czas całkowity
1 godz. 50 min.
Czas wyrastania
15 min.
Czas wypieku
1. Mleko wlewamy do rondla, dodajemy masło i podgrzewamy, aż płyn będzie letni. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, cukier i sól. Wbijamy jajko. Stopniowo wlewamy mleko z masłem i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez minimum 5 minut.
2. Elastyczną kulę z ciasta przekładamy do misy (posmarowałam ją odrobiną oliwy). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
3. Ciasto przekładamy na blat, dzielimy na 8 części, formujemy okrągłe bułeczki, które delikatnie spłaszczamy, kładziemy na blasze (wyłożonej pergaminem) w odstępach.
4. Bułeczki nacinamy z wierzchu tępą częścią noża i przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
5. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. W razie potrzeby ponownie delikatnie nacinamy bułeczki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 15 minut, aż będą rumiane. Studzimy na kuchennej kratce.