Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąkę łączymy z jajkiem, zakwasem, jogurtem, masłem i solą. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 5 minut, aż będzie elastyczne.

pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie

2. Zostawiamy ciasto w misie na godzinę. Po tym czasie składamy ciasto lub wyrabiamy mikserem z hakiem przez minutę. Przykrywamy, zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejną godzinę.

drugie wyrastanie
120 min
drugie wyrastanie

3. Znów ciasto składamy lub wyrabiamy mikserem, zostawiamy pod przykryciem na godzinę. Następnie formę (11x24 cm) smarujemy masłem lub oliwą, posypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem i przekładamy do środka. Wierzch wyrównujemy i przykrywamy na 2 godziny.

pieczenie
40 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 20 minut.

Ocena czytelników: 4.86 z 7 ocen

Wasze komentarze

  • nawika 4 czerwca 2024 o 19:58
    Ocena:

    Piekę ten chleb już od jakiegoś czasu. Zawsze pyszny, wilgotny i mięciutki. Im zakwas (żytni) starszy tym chleb lepiej wyrasta.
    Ostatnio pojawił się jednak problem. Chleb wyrasta w foremce dosyć długo, aż osiągnie poziom brzegu foremki. Potem w piekarniku jeszcze pięknie rosnie, skórka pęka. Po upieczeniu jednak trochę opada. Nie ma zakalca ale wyraźnie opada. Co może być tego przyczyną?

    • Małgosia 4 czerwca 2024 o 22:09

      Trzeba przeanalizować co mogło wpłynąć na taką zmianę – inna mąka, nowy piekarnik, temperatura otoczenia, w jakim wyrasta chleb. Warto też przyjrzeć się zakwasowi. Przyczyn może być wiele, ciężko zdiagnozować na odległość.

  • Dorota 4 listopada 2021 o 10:52

    A czy ten chlebek można zrobić w automacie do chleba ? Oczywiście na zakwasie.

  • Iwonka 13 czerwca 2021 o 17:31
    Ocena:

    Fajny chlebek Piekłam już 2 razy. Raz piekłam w szklanej (najdłuższej 30cm) keksówce i wyrósł bardzo wysoko ponad krawędzie. Chyba miał ponad 12cm wysokości. Drugi raz piekłam w owalnym naczyniu żaroodpornym z papierem do pieczenia. Odpowiedni format. Nie wyobrażam sobie, jak można by go zmieścić w foremce 24cm. Chlebek jest pulchny niemal jak ciasto.

    • Małgosia 17 czerwca 2021 o 14:05

      Rzeczywiście, foremka 24cm to zdecydowanie za mało na 500g mąki. Na taką porcję zazwyczaj używam keksówki o długości 30zm

  • Ewa 18 kwietnia 2021 o 17:28

    Ja zrobiłam z maki orkiszowej i żytniej, wyszedł b smaczny ale rósł cała noc . Przepisy sa bardzo ciekawe i inspirujace

  • Kasia 4 kwietnia 2021 o 20:17

    Witam, czy ten chlebek można zrobić metodą nocną tzn po włożeniu do foremki włożyć go do lodówki i upiec rano?

    • Małgosia 4 kwietnia 2021 o 21:57

      Można pozostawić chleb w lodówce do wyrośnięcia. Dobrze byłoby, gdyby w takim przypadku temperatura wynosiła około 5 stopni C.

  • Dorotty 25 października 2020 o 16:58
    Ocena:

    Ciasto rzeczywiście bardzo rzadkie, wrzuciłam wszystko do robota od razu, więc mój błąd. Pewnie dużo zależy od mąki i gęstości jogurtu – mój był dosyć wodnisty. Dodałam 50 g mąki pełnoziarnistej i mieszałam łyżką zamiast składać i super wyrosło i bardzo smaczne.

  • Majka 17 września 2020 o 17:54
    Ocena:

    Piekłam już wiele razy. Perfekcyjny 🥰

  • Maciej 20 sierpnia 2020 o 08:02

    Mam pytanie czy w przypadku mlodego zakwasu trzeba dac go wiecej czy wydluzyc czasy wyrastania?

  • Karolina 7 czerwca 2020 o 18:31

    To najlepszy chleb jaki jadlam!! Pieke chleb codziennie I mysle ze ten zagosci w moim domu kilka razy w tygodniu

  • Eww 8 maja 2020 o 14:45
    Ocena:

    Zdecydowanie ulubiony chleb mojego męża. Piekę już dwa za jednym razem. Wyrasta mi bardzo, ostatnio zrobiłam w keksowce 30cm i jest trochę niższy ale za to jest więcej kromek 😊 drugi zamrażamy i jest też jak świeży po rozmrożeniu. Polecam 😊

  • Ewa 20 kwietnia 2020 o 20:47
    Ocena:

    Najlepszy chleb tostowy jaki jadłam, mąż też uwielbia i nie chce żebym inne piekła. Dzisiaj piekę dwie porcje, bo znika w mgnieniu oka 😊

  • Mateusz 7 kwietnia 2020 o 10:30

    Witajcie,
    Mi chleb niestety nie wyrósł 🙁. Ciasto wyszło mi dosyć rzadkie. Ostatecznie dałem więcej mąki, a wody łącznie jakieś 350ml, ale mimo wszystko ciasto było dosyć lejące.
    Może to dlatego?
    To mój drugi chleb w życiu, wyszedł brak doświadczenia.
    Mimo wszystko będę próbował dalej, bo nawet taki smakuje super!
    Pozdrowienia

  • Aga 16 czerwca 2019 o 11:10

    Przepyszny chleb. Dodalam suszonego czosnku w plasterkach. Braklo mi tez jogurtu i dodalam troche mleka. Smakuje jak chleb na żurku. Chyba jeden z lepszych chlebow jakie upieklam. Mieciutki i delikatny w środku. Żal robic tosty.

  • Iza 28 stycznia 2019 o 22:29

    Mam regulowaną foremkę na długości i skróciłam ja do przepisowych 24/25 cm – bałam się, że chleb nie urośnie wystarczająco, kiedy go przekładałam z miski, bo miał mało zwartą konsystencję (ciągnął się bardzo), a tymczasem wyrósł mi wielkim łukiem ponad formę i nie zmieści się pewnie do tostera 🙂 …a mogłam zostawić 30 cm długości blachę 😀

  • Adam 31 sierpnia 2018 o 18:04

    Chlebek zrobilem na mące orkiszowej. Wyszedł przepyszny. Doskonały przepis.

  • ache 22 lipca 2017 o 00:17

    dlaczego to ciasto tak długo rośnie?

  • Kasiam791123 12 maja 2017 o 19:12

    Ja też zaczynam od zakwasu? mam jedno pytanie, co to znaczy „składać” ciasto?

    • Tosia 13 maja 2017 o 18:07

      Brzegi ciasta zbieramy ku środkowi i robimy tak z kilku stron obracając ciasto według wskazówek zegara. Tak to mniej więcej wygląda, ale są różne techniki. Dzięki temu ciasto ma elastyczny miąższ i porowatą strukturę 🙂

  • Mariola 8 stycznia 2017 o 16:27

    co zle robie, ze po upieczeniu chleb nie odchodzi od blaszki? smaruje oliwa podsypuje bulka tarta lub otrebami, wykladalam tez papierem do pieczenia , uzywalam blaszek nonsticking , lub szklanych i ciagle to samo,
    prosze o pomoc

    • Tosia 8 stycznia 2017 o 19:50

      Zazwyczaj smarowanie formy, wykładanie jej pergaminem lub podsypywanie bułką tartą w zupełności wystarczy. Albo to stara blacha np. ze zdartym teflonem, albo Pani po prostu tych chlebów nie dopieka. A z jakich przepisów Pani piekła?

  • Anna 2 lutego 2016 o 00:05

    Bardzo dziękuję za super przepis. Piekę ten chleb regularnie od jakiegoś czasu i jemy go jak zwykły chlebek codzienny, niekoniecznie jako tostowy :). Mieszam mąki i zawsze wychodzi pyszny i długo zachowuje świeżość. Zazwyczaj dodaję też ziarna (dynia, słonecznik, siemię lniane, czarnuszka itp.), które wzbogacają smak. Piekłam już kilka chlebków z tej stronki i póki co, ten przepis wygrywa ale nie spoczywam na laurach, będę próbować kolejne przepisy. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    note: ten chlebek wychodzi też pyszny bez jajek, i najlepiej smakuje na jogurcie domowej roboty 😉

    • Tosia 3 lutego 2016 o 10:17

      Super, bardzo miło mi to czytać. Dzięki za wiadomość 🙂
      Ps. Domowy jogurt jest super, też czasem robię!

      • Anna 7 lutego 2016 o 14:09

        Domowy jogurt smakuje super, tylko słabo z dostępem do tłustego, nienafaszerowanego chemią mleka wiejskiego, bo takie najlepsze do jogurtu, ale można pokombinować i w tej kwestii 🙂

  • Maja 15 grudnia 2015 o 08:12

    Czy foremka o takich wymiarach będzie się nadawała ?
    Wymiary: 25,5 cm / 10 cm
    Głębokość: 6 cm

  • Ewa 8 października 2015 o 20:47

    Pyszny to mało powiedziane 🙂 czemu wcześniej nie zdecydowałam się sama piec chleba? 😛 polecam każdemu!

  • Ela 14 lipca 2015 o 14:30

    Właśnie wymieszałam składniki. Aż takie rzadkie ma być to ciasto?

  • iza 23 kwietnia 2015 o 18:07

    Jakiego zakwasu użyć?zytniego czy pszennego?

    • Tosia 24 kwietnia 2015 o 19:45

      W przypadku tego chleba można użyć zarówno zakwasu żytniego, jak i pszennego, a nawet je wymieszać, proporcje bez zmian.
      Pozdrawiam 🙂

  • Alli 3 marca 2015 o 15:02
    Ocena:

    Pyszny chleb. Upiekł się bez problemu. Do tostera pójdzie dopiero, gdy się nieco zestarzeje, teraz jest na to za dobry:)
    Wspaniały blog, cudowne przepisy. Przetestowałam już ponad dziesięć innych Waszych przepisów i wszystkie chlebki mi się udały.
    Dziękuję za to,że jesteście:) Serdecznie pozdrawiam.

    • Tosia 4 marca 2015 o 09:02

      Bardzo się cieszę, że chleb się udał, rzeczywiście pierwszego dnia szkoda go wkładać do tostera 🙂
      Dziękujemy za miłe słowa i pozdrawiamy!

  • Ari 27 lutego 2015 o 23:25

    Lepiej nie wkładać do tak nagrzanego piekarnika, bo wtedy zaplecze się z wierzchu i już nie wyrośnie. Wtedy zakalec gwarantowany, no ale mimo wszystko był całkiem smaczny…

    • Tosia 28 lutego 2015 o 09:57

      W ogóle się z Panią nie zgadzam, wkładanie chleba do nierozgrzanego piekarnika to najgorszy pomysł i wtedy wychodzi gniotowaty zakalec, a jak się wkłada od wysokiej temperatury na początek to nie dość, że chleb właśnie pięknie rośnie to jeszcze skórka wychodzi chrupiąca, potem można obniżyć temperaturę. Nie wmówi mi Pani, że jest inaczej, bo piekę tak od lat i we wszystkich specjalistycznych książkach o wypieku chleba na zakwasie stosuje się taką metodę.
      I właściwie nie tyczy się to tylko ciasta na zakwasie, prosty przykład z kuchni włoskiej, klasyczną pizzę wypieka się w piecu opalanym drewnem, gdzie temperatura może dochodzić nawet do 240 stopni.

      • malwina 30 grudnia 2016 o 23:27

        chleb pieke samodzielnie od dwoch lat. ale dopiero od niedawna w garnku rzymskim i musze z przyproscia stwierdzic, ze moj ostatni chleb zytni razowy, ktory zawsze mi wychodzil – pomimo swietnie pracujacego zakwasu- byl w polowie totalnym zakalcem. No ale wszedzie pisza, zeby nie wkladac garnka rzymskiego do nagrzanego piekarnika.
        garnek byl wczesniej pol godziny zanurzony w wodzie.

        czy w takim razie garnek rzymski nie jest wskazany do pieczenia chleba?

        • Tosia 1 stycznia 2017 o 13:09

          Piszą tak w wielu miejscach, ale ja zaczęłam piec chleb w rozgrzanym piekarniku i garnku, wychodzi super 🙂

        • Pat 21 stycznia 2017 o 17:11

          Droga Malwino, jezeli garnek rzymski to taki gliniany z pokrywa to ja moj wkladam razem z pokrywa do zimnego piekarnika pusty bez chleba, wlaczam piekarnik i nagrzewam wnet do ”czerwonosci” 🙂 Jak sie dobrze nagrzeje to ostroznie w rekawicach wyjmuje i wkladam do niego wyrosniety chlebek, przykrywam goraca pokrywa i wkladam do piekarnika. Chleb wychodzi niesamowicie, rosnie jak szalony. Mam nadzieje, ze ta porada bedzie pomocna.

          • Pat 21 stycznia 2017 o 19:17

            Aha, ja mojego garnka nie mocze, chleb ma w sobie tyle wody ze parujac pod przykryciem wytwarza wystarczajaco wilgoci, moim zdaniem. Pieke pod przykryciem okolo 40-50 minut a potem bez pokrywy jeszce 10 minut. W zaleznosci od wielkosci bochenka.
            Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej