Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki łączymy w misce z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i mieszamy. Gotujemy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Najlepiej by osiągnęła temperaturę 35-40 stopni. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez niecałe 5 minut.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na bułki przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

3. Po podwojeniu objętości ciasta, dzielimy je na 8 porcji i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Grahamki pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kuchenną kratkę.

Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej