Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie

1. Mąki łączymy w misce z otrębami i solą. Dodajemy drożdże i mieszamy. Gotujemy wodę, aby była letnia, lecz nie gorąca. Najlepiej by osiągnęła temperaturę 35-40 stopni. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto przez niecałe 5 minut.

pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie

2. Wyrobione ciasto na bułki przekładamy do miski, przykrywamy czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.

drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie

3. Po podwojeniu objętości ciasta, dzielimy je na 8 porcji i z każdej z nich formujemy okrągłą bułeczkę. Bułeczki kładziemy na blasze wyłożonej pergaminem i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 40 minut.

pieczenie
20 min
pieczenie

4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Grahamki pieczemy przez 20 minut. Wyciągamy z piekarnika i przekładamy na kuchenną kratkę.

Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Bartek 7 marca 2024 o 19:01

    Coś robię źle bo mi nie wychodzą takie puszyste 🙁

    • Małgosia 7 marca 2024 o 19:03

      Te grahamki nie wychodzą szczególnie puszyste.

      • Bartek 7 marca 2024 o 19:11

        Moje wyszły prawie płaskie 🙁 Chyba za dużo drożdży. Używam drożdży kamis pakowane w saszetki po 8g. To może być problem? Bo druga partia jaką robiłem wyszła dużo lepsza ale zwiększyłem proporcje (kupiłem mąkę graham pakowaną po 900g) ale drożdży też dałem saszetkę. Czy mogę prosić o rozpiskę gramaturową odnośnie drożdży i soli? Bo łyżeczki w sumie też są inne. Na jedną wchodzi np 4g cukru a na inną 6g. Byłoby mi łatwiej. Bo z obserwacji wynika, że powinienem dać 4-5g tych kamisowych drożdży (zamiast całej saszetki).

        • Małgosia 7 marca 2024 o 22:52

          W takim razie należy zmniejszyć ilość dodanych drożdży – one też bywają różne i tych bardziej aktywnych warto dodać mniej, zawsze lepiej mniej niż za dużo.
          Należy też przyglądać się ciastu i nie dopuszczać do przerośnięcia – wystarczy do podwojenia objętości. Czas podany w przepisie jest zawsze orientacyjny i należy go dostosować do warunków zastanych w otoczeniu.
          Moja łyżeczka jest o pojemności 5ml.

  • Jolanta 12 lipca 2022 o 17:09

    Można z tego przepisu zrobić chleb nie bułki?

  • Haniuaa 29 maja 2022 o 10:15
    Ocena:

    Mogę zrobić bez otrębów ???

  • Bernadeta 30 stycznia 2021 o 13:47
    Ocena:

    Bułeczki wyszły wyśmienite 🙂

  • Ewelina 29 marca 2020 o 10:42

    Dzień dobry,
    W przepisach bułeczek podaje Pani 2 łyżeczki drożdży instant. ile to będzie świeżych drożdży??
    Pozdrawiam.

    • Tosia 29 marca 2020 o 16:30

      Dałabym jakieś 8 g świeżych drożdży

    • Alek 22 lutego 2022 o 23:44

      8 g świeżych?
      „Jak przeliczyć drożdże suszone na świeże?

      Wystarczy ilość drożdży suszonych pomnożyć razy 2 i wyjdzie nam odpowiednia część drożdży świeżych.

      Czyli na 7 g suszonych drożdży instant (klasyczna paczka) dajemy w zaokrągleniu 15 g świeżych drożdży, z których jeszcze trzeba przygotować zaczyn.”

      Ja bym z tego wyliczył ok 30 g świeżych.

  • Martyna 22 lutego 2020 o 16:11

    Dzień dobry,
    Mam pytanie, czy zrobione ciasto na grahamki mogę zamrozić?

  • Marta 16 października 2018 o 12:07

    Czy zamiast mąki 650 można użyć 720?

  • Ania 23 października 2016 o 12:04

    Witam, postanowiłam dziś zrobić te pięknie i pysznie wyglądające bułeczki. Mam pytanie, czy otręby pszenne mogę zastąpić owsianymi lub zytnimi? Czy bardzo zmieni się ich smak bądź struktura? I pytanie na przyszłość, czy mogę zamiast otrębów lub tez pomimo ich , dodać np jakieś ziarna, słonecznik, dynie, siemię lub płatki? Prosze o napisanie proporcji. Serdecznie Pozdrawiam.

    • Tosia 24 października 2016 o 10:26

      Dzień dobry,
      Można dać inne otręby, jeśli chodzi o pozostałe dodatki to zależy ile, jak 3 łyżki to bez większych zmian, ale jak tych ziaren chcemy więcej to potrzeba więcej wody. Nie powiem Pani w ciemno ile, trzeba kontrolować przy wyrabianiu, ale na blogu są też przepisy na ziarniste wypieki i super nowa wyszukiwarka, więc zachęcam do korzystania 🙂

      • Ania 24 października 2016 o 13:28

        Dziękuję bardzo za odpowiedz. Wczoraj upieklam bułki, jedyna zmiana jaka była to zamiast otrębów pszennych użyłam owsianych i musiałam dodać troszkę więcej wody. Niestety bułki absolutnie nie wyszły, w ogóle nie urosły. Były ciężkie, zbite, twarde, niestety do wyrzucenia. Nie wiem dlaczego…. Typ mak i waga jak w przepisie, nowe opakowanie drożdży, temperatura wody 37 stopni, wyrabialam ok 10 min, ciasto dojrzewalo w cieplym piekarniku a pieczenie bylo góra dół bez termoobiegu. Może jakieś sugestie?
        Mam zalecenie, że nie powinnam jeść ciężkich razowcow szczególnie zytnich i na zakwasie ze względu na problemy trawienne a nie chce jeść białego pieczywa, wiec fajna alternatywa wydaje się być graham. Jakieś sugestie? Jakaś podpowiedź? Pozdrawiam 😉

  • tam 24 maja 2015 o 18:56

    Czy aby na pewno wody 280ml? Bo moje ciasto wyszlo strasznie twarde i sztywne…

    • Tosia 24 maja 2015 o 22:01

      Napiszę szczerze, to jest przepis sprzed 3 lat, być może jest niedopracowany jeśli chodzi o idealne proporcje. Ciasto na pewno nie powinno być sztywne, bardziej plastyczne, także być może trzeba by zwiększyć ilość płynu o np. 50 ml.
      Polecam nowszy przepis na grahamki w wersji na zakwasie, przepis kilkakrotnie sprawdzony 🙂 https://smakowitychleb.pl/buleczki-grahami-zakwasie/

  • Ewa 2 lipca 2014 o 15:05

    Chciałabym skorzystać z przepisu, ale mam jedynie świeże drożdże. Ile gram powinnam użyć na tą ilość mąki? Z góry dziękuję!

    • Tosia 3 lipca 2014 o 15:33

      Ok. 10-15 gram świeżych drożdży, wcześniej trzeba z nich przygotować zaczyn drożdżowy. Pozdrawiam i powodzenia!

  • marta 8 listopada 2013 o 19:37

    Już wiem jaki błąd popełniłam. Dodałam suche drożdże, które otworzyłam kilka miesięcy temu…
    Mam jeszcze pytanie odnośnie ciepłego miejsca na wyrośnięcie ciasta. Czy mogę to robić w nagrzanym do 50 stopni piekarniku? Albo obok grzejnika? Może wtedy będzie mi lepiej wyrastać…

    • Tosia 11 listopada 2013 o 11:42

      Aa, to wszystko jasne, drożdże były nieaktywne!
      Ciasto może rosnąć w lekko nagrzanym piekarniku, ale w ciepłym domu wystarczy pomieszczenie bez przeciągów, grzejnik to też dobry pomysł. Z aktywnymi drożdżami nie powinno być problemu z wyrastaniem 🙂

  • marta 8 listopada 2013 o 16:53

    Ależ szybka odpowiedź 🙂
    Bardzo dziękuję za porady. Jeśli chodzi o ilość wody to nie mogłam dać więcej bo już i tak ciasto zaczynało mi się lepić, więc oprószyłam je odrobiną mąki.
    Jeśli chodzi o ilość drożdży to dałam 2 łyżeczki bo robiłam podwójną porcję na 16 bułeczek.
    Dzisiaj próbuję jeszcze raz, nie poddaję się, a lekturę chętnie przeczytam dziękuję.
    P.S. W ogóle świetna strona, polecam ją znajomym, którzy zaczynają swoją przygodę z pieczeniem 🙂

    • Tosia 11 listopada 2013 o 11:40

      Mam nadzieję, że za drugim razem będą bardziej udane. Czasem przy podwojeniu ilości zaburzają się proporcje i stąd wychodzą problemy w wypiekiem.
      Bardzo nam miło, dziękujemy za polecanie strony znajomym 🙂

  • marta 8 listopada 2013 o 08:05

    Niestety nie wyszły mi bułeczki 🙁 Prawie wcale nie wyrosły i są twarde. Może dałam za dużo otrębów? Na pewno dalam więcej jak 25 g, bo wg.przepisu było dla mnie za mało i przedobrzyłam. Już podczas wyrabiania ciasta było ono zbyt twarde. Co mogłam zrobić nie tak?

    • Tosia 8 listopada 2013 o 09:00

      A ile tych otrębów Pani dała? Modyfikowanie przepisów po swojemu czasem się tak kończy. Przy zwiększeniu ilości suchych składników, powinno się też zwiększyć ilość płynu. Nie jest to przecież przepis na bułeczki otrębowe, a grahamki, dlatego w przepisie nie są najważniejsze, ale to nic. Następnym razem proponuję dodać więcej otrębów i wody, tak aby konsystencja ciasta była odpowiednia.
      Inna sprawa jest taka, że ciasto wychodzi za twarde nie tylko jak ma za mało wody, ale także za dużo drożdży. Być może było też za krótko wyrabiane, dlatego nie osiągnęło formy elastycznej kuli.
      Dodatkowo polecam lekturę tego wpisu: https://smakowitychleb.pl/dlaczego-moj-chleb-sie-nie-udal-czesc-1/
      W razie pytań proszę pisać, chętnie pomogę przy kolejnym wypieku 🙂

  • Kasia 25 sierpnia 2013 o 17:58

    zrobiłam na kolację, właśnie jem – są przepyszne! najlepsze grahamki jakie jadłam :)) dzięki!! 🙂

  • Kasia 24 sierpnia 2013 o 14:55

    mam pytanie – mogłabym np przygotować ciasto wieczorem a rano tylko upiec? jeśli tak, to wstawia się do lodówki na pierwsze wyrastanie, czy mogę już uformowane a rano tylko do piekarnika? z góry dziękuję za odpowiedź 😉

    • Tosia 24 sierpnia 2013 o 16:22

      Tak, myślę, że wyjdą i taką metodą. Ja bym do lodówki włożyła już uformowane bułeczki, a rano, minimum 30 minut przed pieczeniem, wyjęłabym z lodówki.
      Pozdrawiam i powodzenia 🙂

  • Marta 1 maja 2013 o 19:42

    Witam.
    Bułeczki wyszły mi piękne i pyszne. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita Maślany Smak
Smakowita maślany smak
A może masz ochotę na chrupiącą bagietkę? Smakowita maślany smak sprawi, że poczujesz moc przyjemności prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej