Focaccia to jeden z moich ulubionych chlebków. Przypominająca grube ciasto do pizzy, idealnie komponuje się z ziołami. Czasami dodaję do niej inne składniki, takie jak: oliwki, suszone pomidory, czy karmelizowaną cebulę, co i wam polecam. Przecież eksperymentów nigdy za wiele! Dzisiejsza wersja jest klasyczna, choć równie pyszna. Do tej wersji użyłam suszonego rozmarynu, ale świetnym, wypróbowanym już przeze mnie pomysłem jest wbicie pionowo w ciasto gałązek świeżego.
Witam,
czy można użyć innej mąki niż pszenna? nie mogę jeść nic z pszenicą.
pozdrawiam
Kata
Witam serdecznie.
Na blogu mamy przepisy z wykorzystaniem samej mąki żytniej:
np. https://smakowitychleb.pl/chleb-zytni/
A także dział z przepisami na wypieki bezglutenowe: https://smakowitychleb.pl/kategoria/chleb-bezglutenowy/
Niestety focacci nie da się upiec z innej mąki niż pszenna, bo wypiek nie byłby tak puszysty i sprężysty jak w oryginalnej wersji.
Pozdrawiam.
Probowalam nie z pszenna wyszło także pyszne
Brzmi smacznie ale na jaki program dać do piekarnika ma grzać z jednej strony czy term obieg?
Ja zwykle używam termoobiegu lub grzania z góry i z dołu. Nie widzę różnicy w wypiekach dzięki użyciu którejś z tych metod:) Pozdrawiam
Upiekłam jako chleb. Jest dobry – polecam 🙂
Dobra jest ta focaccia z ziołami. Trochę dużo tych ziół, ale mnie to nie przeszkadza. Dodałabym jeszcze tylko do tego czosnku. Pozdrawiam
Mmm z czosnkiem….pychaaa
Dziękuję za odpowiedź
Pytanie – jaka mąka?
Mąka pszenna. Pozdrawiam.