Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. W dużej misce mieszamy mąkę z suszonymi drożdżami, przyprawami, solą i cukrem. Dodajemy oliwę z oliwek i rozpoczynamy zagniatanie, powoli dolewając ciepłą wodę. Dolewamy, aż ciasto uzyska elastyczną konsystencję. Jeśli jest zbyt klejące, to oznacza, że przesadziliśmy z wodą, ale wystarczy podsypać ciasto mąką, aby uratować sytuację. Wyrabiaj jeszcze ok. 5-10 minut
pierwsze wyrastanie
120 min
pierwsze wyrastanie
2. Miskę wyłóż folią do żywności, posyp mąką i umieść w niej ciasto. Przykryj kolejną warstwą folii do żywności i daj ciastu wyrosnąć przez ok. 2 godziny.
drugie wyrastanie
60 min
drugie wyrastanie
3. Po upływie tego czasu, umieść ciasto w nieprzywierającej, kwadratowej formie. Rozwałkuj w środku, tak, aby ciasto wypełniało całą formę. Przykryj formę folią do żywności i odstaw na dodatkową godzinę.
pieczenie
30 min
pieczenie
4. Nagrzej piekarnik do 200 stopni. 5. Gdy ciasto wyrosło, porób palcem charakterystyczne dziurki w cieście, co kilka centymetrów. 6. Piecz przez około 40 minut, aż focaccia zrobi się brązowa.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej