Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól, oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy mikserem, aż otrzymamy elastyczne ciasto.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
drugie wyrastanie
40 min
drugie wyrastanie
3. W tym czasie umyte truskawki obieramy z szypułek, kroimy na plasterki. Wyrośnięte ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Delikatnie odgazowujemy ciasto i przekładamy do okrągłej formy (średnica ok. 23 cm), rozciągając ciasto na placek. Przykrywamy na 40 minut i zostawiamy w ciepłym miejscu.
pieczenie
40 min
pieczenie
4. Podrośnięte ciasto dekorujemy truskawkami i posypujemy świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy metodą góra-dół przez 10 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 200 stopniach. Upieczoną focaccię dekorujemy serem feta i listkami mięty, serwujemy z oliwą z octem balsamicznym.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej