Długi weekend trwa, w związku z tym pewnie sporo osób z Was zdecydowało się rozpalić grilla. Ja także, a nie wyobrażam sobie udanego grillowania bez chrupiącego pieczywa prosto z rusztu. Grillować można np. kromki chleba skrapiając je oliwą lub roztapiając na nich ser, ale ciekawą opcją jest też przygotowanie ciasta bezpośrednio na ruszcie. Wystarczy przygotować szybkie ciasta na focaccię, czyli podobne ciasto jak na pizzę, a po ponad godzinie położyć je na rozgrzanym ruszcie. Wiele zależy od rodzaju grilla, stopnia rozpalenia, wysokości kratki, ale już po 10-20 minutach można cieszyć się ciepłym i własnoręcznie uformowanym chlebkiem. Moją focaccię ozdobiłam dodatkowo paseczkami szparagów, ale można je pominąć lub zastąpić np. suszonymi pomidorami, oliwkami, rozmarynem. focaccia z grillafocaccia ze szparagamifocaccia z grilla ze szparagami
Focaccia z grilla ze szparagami
Autor: 
Czas przygotowania: 
Czas pieczenia: 
Calkowity czas: 
Porcje: 1-2
 
Składniki
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 4 g suszonych drożdży instant
  • 200 ml letniej wody
  • łyżka oliwy
  • łyżeczka soli
  • kilka ugotowanych szparagów (ok. 4 przekrojonych wzdłuż na pół)
Instrukcja
  1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  2. Podrośnięte ciasto wałkujemy na jeden okrągły placek lub dwa mniejsze, dekorujemy szparagami, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.
  3. Focaccię skrapiamy oliwą i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy przez ok. 10-12 minut pod przykrycie, pilnujemy, aż odpowiednio się zarumieni. W razie czego wydłużamy czas grillowania o 5-10 minut.
podpis Tosi
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen