Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
20 min
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto wałkujemy na jeden okrągły placek lub dwa mniejsze, dekorujemy szparagami, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.
grillowanie
20 min
grillowanie
4. Focaccię skrapiamy oliwą i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy przez ok. 10-12 minut pod przykrycie, pilnujemy, aż odpowiednio się zarumieni. W razie czego wydłużamy czas grillowania o 5-10 minut.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe, to rozkosz prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej