Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, sól i oliwę. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez kilka minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Elastyczną kulę z ciasta zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
3. Podrośnięte ciasto wałkujemy na jeden okrągły placek lub dwa mniejsze, dekorujemy szparagami, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut.
grillowanie
grillowanie
4. Focaccię skrapiamy oliwą i kładziemy na rozgrzanym ruszcie. Grillujemy przez ok. 10-12 minut pod przykrycie, pilnujemy, aż odpowiednio się zarumieni. W razie czego wydłużamy czas grillowania o 5-10 minut.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 1 godz 50 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 20 min