Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Możesz też dodać łyżeczkę rozmarynu, będzie dobrze pasował. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto rękami lub maszyną z końcówką do zagniatania. Zagniataj i dolewaj aż uzyskasz jednolitą, przypominającą ciepłą plastelinę (ale nie przyklejającą się do rąk) konsystencję. Od tego momentu zagniataj jeszcze 5 minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Rozwałkuj ciasto na prostokąt i umieść je w prostokątnej, wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) brytfance. Przykryj brytfankę materiałową ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
pieczenie
20 min
pieczenie
3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Palcami, delikatnie, zrób w focacci charakterystyczne dziurki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Kasia 14 kwietnia 2021 o 18:19
    Ocena:

    Przepyszna! Trzeba mieć silną wolę, by nie zjeść od razu całej, jeszcze gorącej.

  • Marta 4 lipca 2013 o 16:24

    Dziękuję.Upiekłam w podobnej i oczywiście zjedliśmy z mężem za jednym posiedzeniem więcej niż połowę. Niesamowicie smaczny, umaczany w oliwie i jeszcze ciepły. Pozdrawiam.

  • Marta 30 czerwca 2013 o 11:48

    Witam.
    Od jakiegoś czasu mam ochotę na upieczenie focacci i ten przepis chyba będzie najlepszy bo lubię ser rozpuszczony ale mam pytanie jakich rozmiarów powinna być blaszka na tę właśnie focaccię. Pozdrawiam.

  • Pavelos 13 maja 2013 o 18:43

    Witam, czytam Wasze przepisy, i bloga. Przed momentem wystartował mój pierwszy w życiu zakwas według Waszej receptury. Jak wyjdzie dam znać. Ale zauważam, że piszecie głównie o drożdżach suszonych. A jak zamienić je na tradycyjne..? Tzn, w jakich proporcjach?
    Pozdrawiam

    • Śliwka 19 maja 2013 o 01:19

      Dzień dobry
      1 łyżeczka suszonych drożdży to ok. 12 g drożdży świeżych. Proszę jednak pamiętać, żeby wcześniej rozpuścić je w ciepłej wodzie i zrobić zaczyn. Pozdrawiam.

  • Ludwika 4 maja 2013 o 18:25

    A ile drożdży na tę porcję…?

    • Śliwka 7 maja 2013 o 10:30

      Faktycznie, gdzies uciekly:) prosze dodac 1 lyzeczke suszonych drozdzy. Pozdrawiam

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej