Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrastanie
wyrastanie
2. Dosyć luźne, ale przy tym elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x24cm). Wierzch ciasta wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 4 godziny.
wyrabianie
wyrabianie
1. Zakwas wlewamy do misy, dodajemy puree z dyni, topione masło i sól. Wsypujemy mąkę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4-5 minut.
pieczenie
pieczenie
3. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen
Czas całkowity: 4 godz 40 min
Czas wyrastania: 4 godz
Czas wypieku: 40 min