Przepis

wyrastanie
240 min
wyrastanie
2. Dosyć luźne, ale przy tym elastyczne ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem (12x24cm). Wierzch ciasta wyrównujemy i przykrywamy ściereczką, zostawiamy na 4 godziny.
wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Zakwas wlewamy do misy, dodajemy puree z dyni, topione masło i sól. Wsypujemy mąkę. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 4-5 minut.
pieczenie
40 min
pieczenie
3. Formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 190 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy chleb z formy i studzimy na kuchennej kratce.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Dorotty 16 sierpnia 2019 o 11:42
    Ocena:

    Bardzo smaczny. Kolor nie wyszedł równie piękny, bo użyłam takiej dyni, jak któraś z komentatorek powyżej, ale szkoda mi kupować inną dynię, kiedy w domu mam całą stertę z działki. Dałam 200 g zwykłej pszennej, 150 pełnoziarnistej i 150 orkiszowej białej. Nieco mi oklapł podczas pieczenia, bo pewnie za długo wyrastał (wyszłam z domu na pół dnia), ale i tak jest super.
    Może moje uwagi komuś się przydadzą.
    Już nie mogę się doczekać, kiedy chleb się skończy, żeby upiec kolejny z tej strony 😉
    Pozdrawiam.

  • Brydzia 10 marca 2018 o 14:37
    Ocena:

    ?

  • Julita 11 kwietnia 2017 o 11:25

    Zrobiłam z olejem kokosowym i mlekiem ryzowym. Jako że po sezonie na dynie to dałam mus dyniowy z zamrażarki i cala rodzina zgodnie uznała ze to najlepszy ze wszystkich chlebów jakie do tej pory zrobiłam! Proszę o więcej takich pysznych przepisów! 🙂

    • Tosia 11 kwietnia 2017 o 13:48

      Super! A na blogu jest znacznie więcej dyniowych przepisów, więc zachęcam do próbowania. Nowe przepisy z dynią pewnie dopiero jesienią.
      Pozdrawiam 🙂

  • Julita 9 kwietnia 2017 o 12:08

    A czy zamiast mleka mogę dać wodę a zamiast madla np olej kokosowy? Czy proporcje zostawić te same?

    • Tosia 9 kwietnia 2017 o 16:55

      Tak, zarówno mleko można zastąpić wodą, jak i masło olejem kokosowym. Proporcje raczej bez zmian 🙂

  • malgosia 7 października 2016 o 11:39

    na pewno jestpyszny, chetnie go upieke bo dynie w tym roku mi cudownie obrodzily ja 2x w tygodniu pieke chleb razoy ciemny na zakwasie jest ciezki dodaje do niego len,dynie slonecznik,otreby owsiane jest pyszny tak naprawde pieke go ze wzgledu na meza bo ma cukrzyce i starm sie pilnowac diety/pozdrawim

  • Kasia 22 września 2015 o 08:55

    Jak zrobić zakwas żytni

  • Maja 21 września 2015 o 13:09

    Zrobiłam go w wersji wegańskiej na mleku sojowym i z olejem kokosowym, wyszedł pyszny! Niestety nie ma tak pięknego koloru, bo dynia, którą kupiłam była wodnista i miała jaśniejszy kolor, musiałam zmiejszyć o połowę ilość płynu. Zamierzam kupić jakąś inną dynię i upiec chlebek jeszcze raz!
    Moje chleby zawsze pękają z jednej strony (znajomi mówią, że to uśmiech chleba :)). Moim zdaniem niezbyt ładnie to wygląda, można temu jakoś zaradzić?

    • Tosia 21 września 2015 o 18:17

      Super, że się udało. Tylko szkoda z tą dynią, faktycznie, ja zazwyczaj kupuję hokkaido, można ją piec i jeść ze skórką, nie jest wodnista i ma piękny kolor 🙂
      Też mi czasem jakiś chleb pęknie, to zależy od wielu czynników, składania/formowania ciasta i czasu wyrastania. Jeśli w danym pomieszczeniu jest chłodno, to zawsze można jeszcze wydłużyć czas wyrastania o 30-60 minut, wtedy jest szansa, że już urośnie idealnie. Innym sposobem jest nacinanie chleba przed pieczeniem, ciasto w keksówce też można naciąć, wtedy popęka w tym miejscu i będzie ładnie 🙂

  • magda 15 września 2015 o 15:39

    kolor mnie zaczarował!

  • Kasia 15 września 2015 o 15:28

    Dyniowe szaleństwo ❤️

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej