Wrzesień to początek sezonu dyniowego. Moją ulubioną odmianą dyni jest hokkaido, którą można jeść ze skórką. Zazwyczaj kroję ją na duże kawałki, skrapiam oliwą i wstawiam do pieca. Po 30 minutach w 200 stopniach dynia jest gotowa do jedzenia. Można ją dodać do sałatki, do makaronu, albo zmiksować na puree.
Dyniowe puree idealnie nadaje się do ciasta chlebowego. Nadaje wypiekom nie tylko smaku i koloru, ale także ciekawą konsystencję miąższy chleba.
Upiekłam w ten sposób ostatnio dyniowy chleb tostowy. Wyszedł świetnie!
Bardzo smaczny. Kolor nie wyszedł równie piękny, bo użyłam takiej dyni, jak któraś z komentatorek powyżej, ale szkoda mi kupować inną dynię, kiedy w domu mam całą stertę z działki. Dałam 200 g zwykłej pszennej, 150 pełnoziarnistej i 150 orkiszowej białej. Nieco mi oklapł podczas pieczenia, bo pewnie za długo wyrastał (wyszłam z domu na pół dnia), ale i tak jest super.
Może moje uwagi komuś się przydadzą.
Już nie mogę się doczekać, kiedy chleb się skończy, żeby upiec kolejny z tej strony 😉
Pozdrawiam.
?
Zrobiłam z olejem kokosowym i mlekiem ryzowym. Jako że po sezonie na dynie to dałam mus dyniowy z zamrażarki i cala rodzina zgodnie uznała ze to najlepszy ze wszystkich chlebów jakie do tej pory zrobiłam! Proszę o więcej takich pysznych przepisów! 🙂
Super! A na blogu jest znacznie więcej dyniowych przepisów, więc zachęcam do próbowania. Nowe przepisy z dynią pewnie dopiero jesienią.
Pozdrawiam 🙂
A czy zamiast mleka mogę dać wodę a zamiast madla np olej kokosowy? Czy proporcje zostawić te same?
Tak, zarówno mleko można zastąpić wodą, jak i masło olejem kokosowym. Proporcje raczej bez zmian 🙂
na pewno jestpyszny, chetnie go upieke bo dynie w tym roku mi cudownie obrodzily ja 2x w tygodniu pieke chleb razoy ciemny na zakwasie jest ciezki dodaje do niego len,dynie slonecznik,otreby owsiane jest pyszny tak naprawde pieke go ze wzgledu na meza bo ma cukrzyce i starm sie pilnowac diety/pozdrawim
Super, trzymam kciuki za kolejne wypieki 🙂
Jak zrobić zakwas żytni
Wszystkie potrzebne informacje o wypieku chleba na zakwasie (dla początkujących) oraz przepis na zakwas są na blogu:
https://smakowitychleb.pl/zakwas-zytni-krok-po-kroku/
https://smakowitychleb.pl/zaczac-piec-chleb-zakwasie/
https://smakowitychleb.pl/zakwas-jak-to-dziala/
https://smakowitychleb.pl/ciasto-na-zakwasie-krok-po-kroku/
Zrobiłam go w wersji wegańskiej na mleku sojowym i z olejem kokosowym, wyszedł pyszny! Niestety nie ma tak pięknego koloru, bo dynia, którą kupiłam była wodnista i miała jaśniejszy kolor, musiałam zmiejszyć o połowę ilość płynu. Zamierzam kupić jakąś inną dynię i upiec chlebek jeszcze raz!
Moje chleby zawsze pękają z jednej strony (znajomi mówią, że to uśmiech chleba :)). Moim zdaniem niezbyt ładnie to wygląda, można temu jakoś zaradzić?
Super, że się udało. Tylko szkoda z tą dynią, faktycznie, ja zazwyczaj kupuję hokkaido, można ją piec i jeść ze skórką, nie jest wodnista i ma piękny kolor 🙂
Też mi czasem jakiś chleb pęknie, to zależy od wielu czynników, składania/formowania ciasta i czasu wyrastania. Jeśli w danym pomieszczeniu jest chłodno, to zawsze można jeszcze wydłużyć czas wyrastania o 30-60 minut, wtedy jest szansa, że już urośnie idealnie. Innym sposobem jest nacinanie chleba przed pieczeniem, ciasto w keksówce też można naciąć, wtedy popęka w tym miejscu i będzie ładnie 🙂
kolor mnie zaczarował!
Dyniowe szaleństwo ❤️