Dyniowy chleb kanapkowy
Nie ma to jak smakowita kanapka! A wiadomo, że podstawą udanej kanapki jest chleb, dlatego przygotowałam dla Was przepis na jesienny chleb kanapkowy z dynią. Dodatek warzywny jest częścią pysznego miąższu tego chleba, co zdradza ten piękny pomarańczowy kolor. Do puree warto wybrać dynię Hokkaido ze względu na jej intensywny kolor oraz jadalną skórkę. Świetnie sprawdzi się też dynia piżmowa, ale tę należy obrać przed lub po upieczeniu. Upieczoną dynię studzimy i rozgniatamy widelcem na puree. To niezbędny składnik dyniowego chleba kanapkowego.
Chlebowe polecajki
Jeśli macie ochotę wzbogacić swoje pieczywo o warzywne akcenty, to upieczcie ten pszenny chleb z papryką albo najpiękniejsze bułeczki dyniowe.
Dla fanów mocniejszych smaków mam przepis na bułeczki serowo-cebulowe. Zupełnie inne dodatki, ale równie prosta receptura i domowe pieczywo gotowe. A może teraz skusicie się na słodki wypiek jak wianuszki cynamonowe z bananem? Są słodkie i pyszne. Polecam też jako sposób na niemarnowanie żywności przez wykorzystanie bananów.
Dajcie znać w komentarzu, jak wyszły Wam wypieki! A jeśli macie jakieś pytania o domowe sposoby na pieczenie chleba – chętnie pomogę 🙂
Cześć 🙂
czy mąkę pszenną mogę zastąpić inną mąką?
Może być orkiszowa.
Jakiej konsystencji ma być puree z dyni? Moja po upieczeniu jest ścisła, mam problem z wyrobieniem ciasta.
Najrozsądniej w takiej sytuacji byłoby dodać więcej wody – stopniowo, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Możliwe, że trzeba by przyjrzeć się temu przepisowi i ilości wody w podanych składnikach. Na moje oko przy dość suchym puree z dyni powinno jej być więcej +/- 50-100ml.