Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, puree z dyni, przyprawy i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
40 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużnego palucha, układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej