Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, puree z dyni, przyprawy i sól. Wlewamy letnie mleko i wyrabiamy ciasto 5minut.
wyrastanie
60 min
wyrastanie
2. Zostawiamy je w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
40 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 8 części. Z każdej z nich formujemy podłużnego palucha, układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy na 40 minut.
pieczenie
17 min
pieczenie
4. Bułeczki smarujemy białkiem jajka i posypujemy sezamem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 15-17 minut w 190 stopniach.
Ocena czytelników: 5 z 2 ocen

Wasze komentarze

  • Wioletta 28 listopada 2016 o 11:13
    Ocena:

    Dzisiaj upiekłam paluchy nie miałam sezamu więc wierzch posypałam prażoną cebulką.Podczas pieczenia unosił się piękny zapach.Paluchy bardzo dobre .Polecam:)

  • Kasia (Polaca Mala) 27 listopada 2015 o 15:14

    Serwus! Bardzo wdzięczny przepis, a raczej ciasto 🙂 – bezproblemowe, szybkie i smaczne! U mnie z małymi zmianami, ale podstawa ta sama :).

  • Marcin 13 października 2015 o 11:22
    Ocena:

    Fajny pomysł na dyniowe bułeczki, już wiem co zrobię z dynią, która od 3 tygodni czeka na balkonie na swoją kolej 😉

  • Maja 5 października 2015 o 17:55

    Ile ma trwać pierwsze wyrastanie?

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej