Przepis

wyrabianie
8 min
wyrabianie
1. Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy cukier, drożdże i jajko. W rondlu podgrzewamy mleko, aby było letnie. Wlewamy je powoli do misy z mąką i wyrabiamy ciasto mikserem przez 5 minut. Następnie dodajemy po kawałeczku zimnego masła i miksujemy jeszcze 3-4 minut, aż ciasto je wchłonie.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto powinno być lśniące i elastyczne. Przekładamy je do misy wysmarowanej masłem lub zostawiamy w misce, w której było wyrabiane. Przykrywamy je ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
przygotowywanie farszu
5 min
przygotowywanie farszu
3. W tym czasie dynię kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla razem z łyżką masła, 3 łyżkami cukru, szczyptą gałki muszkatołowej, goździkiem i 1/2 łyżeczki cynamonu. Dynię karmelizujemy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy sok z cytryny i studzimy. Miękkie masło mieszamy z pozostałą łyżką cukru i 1/2 łyżeczki cynamonu łączymy z ostudzoną dynią.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Wałkujemy na placek o wymiarach ok. 30x30 cm. Wzdłuż jednego brzegu wykładamy farsz. Zawijamy ciasto jak roladę. Z utworzonego rulonu kroimy 8 bułeczek, każdą z nich przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu.
pieczenie
17 min
pieczenie
5. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Wierzch bułeczek smarujemy białkiem, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15-17 minut, aż będą rumiane. W tym czasie cukier puder mieszamy energicznie z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Upieczone brioszki studzimy na kuchennej kratce i polewamy lukrem.
Ocena czytelników: 5 z 1 ocen

Wasze komentarze

  • Joanna 26 września 2016 o 16:44
    Ocena:

    Kurczę mam problem. Czy mogę mąkę pszenna zastąpić jakąś inna a jeśli tak to jaka polecasz? Jestem uczulona a to tak cudownie wygląda… Poradź coś proszę

    • Tosia 27 września 2016 o 13:52

      Akurat w tym przepisie to jedynie orkiszowa jasna jako zamiennik się nada, ale nie wiem czy może Pani jeść orkisz? 🙂 Żytnia do drożdżowych wypieków się nie nadaje, z bezglutenowych wypieków kształtne brioszki też nie wyjdą, ale na blogu jest sporo propozycji, a po prawej stronie podział na mąki, więc na pewno znajdzie Pani coś dla siebei

  • sandra 2 października 2014 o 09:29

    STUPENDE!!

  • Małgosia z akacjowegobloga 29 września 2014 o 20:18

    Brioszki z dynią-pomysł w sam raz na tę porę, dziękuję za dodanie do listy, pozdrawiam serdecznie

  • Magdalena 18 września 2014 o 09:01

    W tym tygodniu jeszcze upiekę. Wyglądają pięknie.

  • Łukasz 4 września 2014 o 20:13

    Przecudne! Wyglądają doskonale, z chęcią bym się na taką brioszkę skusił 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej