Przepis

wyrabianie
4 min
wyrabianie

1. Do misy wsypujemy mąkę typ 650 (lub 00), dodajemy drożdże, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i posiekany szczypiorek. Stopniowo wlewamy letnią wodę z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.

wyrastanie
60 min
wyrastanie

2. Kulę z ciasta na czosnkowe grissini zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.

formowanie
1 min
formowanie

3. Wyrośnięte ciasto na czosnkowe grissini przekładamy na oprószony mąką blat. Dzielimy na 20 części.

formowanie
2 min
formowanie

4. Z każdej kulki z ciasta formujemy podłużny paluszek. Układamy je w odstępach na blasze wyłożonej pergaminem.

pieczenie
15 min
pieczenie

5. Grissini pieczemy metodą góra-dół w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez ok. 15 minut, aż będą rumiane.

Smakowita vege pajda
Lubisz urozmaiconą kuchnię roślinną pełną smaków i aromatów? Smakowita vege pajda to prawdziwa przyjemność prosto z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej