Przepis:

Pamiętaj, korzystając z drożdży świeżych, należy przygotować z nich zaczyn.

Zobacz jak przygotować zaczyn »

wyrabianie
wyrabianie
1.Połamaną czekoladę rzucamy do miseczki, ustawiamy nad rondlem z gotującą się wodą i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, studzimy. Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy drożdże, topioną czekoladę, olej kokosowy/masło, rozbełtane jajko i cukier. Wlewamy stopniowo letnie mleko i wyrabiamy ciasto mikserem przez 7 minut.
pierwsze wyrastanie
pierwsze wyrastanie
2. Zostawiamy w misie pod przykryciem na godzinę.
formowanie
formowanie
3. Ciasto przekładamy na blat i dzielimy na 3 lub 4 części. Robimy z nich wałeczki, które zaplatamy w warkocz.
drugie wyrastanie
drugie wyrastanie
4. Chałkę kładziemy na pergaminie na blaszce i zostawiamy pod przykryciem na 40 minut.
pieczenie
pieczenie
5. Wyrośnięte ciasto smarujemy z wierzchu białkiem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 190 stopniach. Upieczoną chałkę studzimy na kuchennej kratce.
Smakowita
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen
Czas całkowity: 2 godz 30 min
Czas wyrastania: 2 godz
Czas wypieku: 30 min