Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Wytrzyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Foremkę o długości 15 cm (możesz zrobić też podwójne ciasto do znacznie większej foremki) wyłóż papierem do pieczenia i wsadź do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia pod materiałową szmatką na ok. 1,5 h
pieczenie
30 min
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w rozgrzanym piekarniku i piecz ok. 25-30 minut aż wierzch zbrązowieje. Aby sprawdzić, czy chleb jest gotowy możesz wsadzić w niego drewniany patyczek. Jeśli przyklei się do niego ciasto, musi się trochę dopiec, jeśli nie- jest gotowy.
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej