Przepis

Wyrabianie ciasta
15 min
Wyrabianie ciasta
1. Do miski wlewamy wodę, dodajemy sok i skórkę otartą z cytryny i miód, a następnie mąkę, drożdże oraz sól. Zagniatamy elastyczne dosyć miękkie ciasto.
pierwsze wyrastanie
60 min
pierwsze wyrastanie
2. Wyrobione ciasto na cytrynowy chleb pełnoziarnisty przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości.
formowanie
10 min
formowanie
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek.
drugie wyrastanie
30 min
drugie wyrastanie
4. Uformowany bochenek przekładamy do koszyka do wyrastania i pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 230 stopni C.
pieczenie
40 min
pieczenie
5. Wyrośnięty cytrynowy chleb pełnoziarnisty przenosimy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 230 stopni, następnie obniżamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut lub do zarumienienia się chleba.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • wiesia 6 marca 2014 o 14:51

    Chlebek rewelacja !!! Właśnie próbuję jest pyszny i pulchniutki następnym razem zrobię dwa bo szybko zniknął ze stołu 🙂

  • Aneta 2 marca 2014 o 17:21

    Chleb bardzo pyszniutki,wydawało mi się,że będzie raczej do słodkich dodatków,ale wcale nie jest za słodki do serów i szynki 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Rrzepak
Ziarna rzepaku
Rzepak to jedna z najważniejszych roślin oleistych występujących w Polsce. Dzięki swoim wartościom odżywczym oraz pochodzeniu nazywany jest oliwą Północy.
Dowiedz się więcej