Przepis

wyrabianie
5 min
wyrabianie
1.Cytrynę umyj i sparz wrzątkiem. Wytrzyj, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki oprócz wody. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie elastyczną konsystencję. Od tego momentu zagniataj kilka minut.
wyrastanie
90 min
wyrastanie
2. Foremkę o długości 15 cm (możesz zrobić też podwójne ciasto do znacznie większej foremki) wyłóż papierem do pieczenia i wsadź do niej ciasto. Odstaw do wyrośnięcia pod materiałową szmatką na ok. 1,5 h
pieczenie
30 min
pieczenie
3.Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Umieść foremkę w rozgrzanym piekarniku i piecz ok. 25-30 minut aż wierzch zbrązowieje. Aby sprawdzić, czy chleb jest gotowy możesz wsadzić w niego drewniany patyczek. Jeśli przyklei się do niego ciasto, musi się trochę dopiec, jeśli nie- jest gotowy.
Ocena czytelników: 0 z 0 ocen

Wasze komentarze

  • wiesia 6 marca 2014 o 14:51

    Chlebek rewelacja !!! Właśnie próbuję jest pyszny i pulchniutki następnym razem zrobię dwa bo szybko zniknął ze stołu 🙂

  • Aneta 2 marca 2014 o 17:21

    Chleb bardzo pyszniutki,wydawało mi się,że będzie raczej do słodkich dodatków,ale wcale nie jest za słodki do serów i szynki 🙂

Napisz komentarz

Dodaj obrazek:

Maksymalna wielkość pliku: 2 MB

Oceń przepis
Smakowita de Luxe
Smakowita de Luxe
Kromka świeżego chleba z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem, a do tego Smakowita de Luxe. Dobro z ziaren!
Więcej o tym wariancie
Pszenica
Pszenica
Uniwersalne i bardzo lubiane w Polsce ziarno, o niezwykle przyjemnym słodko-orzechowym smaku. Mąka pszenna to nieodzowny element każdej kuchni, są w szczególności cenione wśród miłośników domowych …
Dowiedz się więcej